česká šlechta
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějakou literaturu o české šlechtě, jednotlivých rodech a jejich historii a osudu po roce 1948? Mnohokrát děkuji
Odpověď
Dobrý den, z
ákladní knihou je v tomto případě:
Modrá krev : minulost a přítomnost 445 šlechtických rodů v českých zemích / Petr Mašek. -- 3., upr. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 2003. -- 330 s. : erby ; 24 cm
Jak říká už podtitul, autor se zabývá minulostí i současnými osudy českých šlechtických rodů v poměrně velkém rozsahu. Jde o faktorgrafickou příručku, která uvádí i údaje o působení šlechtických rodů v Čechách v současnosti.
Možná že vás bude více zajímat další publikace trochu jiného druhu:
Příběhy českých šlechticů : Kristina Colloredo-Mansfeldová, Bedřich Schwarzenberg, Richard Belcredi, Jan Egon Kolowrat-Krakowský-Liebsteinský, Alexander Kálnoky, Norbert Kinský, Jiří Stránský, Evžen Wratislav, Jiří Sternberg, Johannes Nádherný, František Kinský, Josefina a Jan Hildprandtovi, Adam Bubna, David Parish, Karolína a Jaromír Hrubí / Boris Dočekal. -- Jihlava : Listen, 2006. -- 173 s. : portréty ; 22 cm
O řadě šlechtických rodů vyšly i rozsáhlejší články v časopisech, popř. celé knihy. Ty by ale bylo třeba hledat podle jména konkrétního rodu. Můžete využít báze NKC (knihy) a ANL (články): http://sigma.nkp.cz/F/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu