Česká severní dráha
Text dotazu
Dobrý den, narazil jsem na wikipedii na článek Česká severní dráha, a píše se v něm, - Lužické hory koleje překonaly v Novohuťském sedle ve výšce 559 metrů nad mořem a odtud už trať k cílovému Rumburku pouze klesala. Souběžně probíhala stavba trati Podmokly – Varnsdorf; původní plán počítal s překřížením obou drah v jediném místě, nakonec ale byla zvolena varianta devítikilometrového společného úseku mezi Rybništěm a Jedlovou, jenž vyšla také stavebně nejlevněji. Oba úseky byly společně pro dopravu otevřeny 16. ledna 1869. Tím bylo dokončeno období budování prvních tratí a i významná regionální střediska jako byla Česká Lípa, Rumburk a Varnsdorf mohla využívat služeb železnice.
Autor čerpal asi z knihy ŠINDLAUER, Zdeněk. Už dlouho nejel žádnej vlak. 1. vyd. Česká Lípa : Vydavatelství END, 1999. 199 s. ISBN 80-901955-3-9. S. 35. Já tuto kihu knihu doma nemám, je tam někde napsáno, kde mělo být původní křižování vlaků misto společného úseku mezi Jedlovou a Rybništěm, mělo by být kolem strany 35. Kdyby to v oné knize nebylo, jde to zjistit někde jinde, či mi laskavě můžete napsat, koho se dotázat?
Odpověď
Dobrý den,
knihu "Už dlouho nejel žádnej vlak" od Z. Šindlauera máme ve fondu NK ČR a  mohli jsme tedy do ní nahlédnout. O České severní dráze se zmiňuje celá kapitola 4 (str. 24-39). Zběžně jsme kapitolu přečetli, větší pozornost jsme věnovali Vámi uvedeným stranám, ale informaci o plánovaném křížení drah jsme tu bohužel nenašli.
O trati Podmokly - Vansdorf se ohledně plánů uvádí na straně 34 následující:
"Také pro tuto trať se zvažovala varianta z Kamenice přes Studený přímo do Chřibské a Rybniště, což byla trasa kilometricky kratší a nevyžadovala výstup do takové výšky, ale co do objemu zemních prací velice drahá; stavitelé si spočítali, že vyjde mnohem levněji využít 1,21 rakouské míle tratě z Jedové do Rybniště pro obě dráhy." (str. 34) Podrobnější informace jsme bohužel nedohledali.
Pokud byste chtěl do knihy nahlédnout sám, je několik možností. O knihu můžete zažádat ve vaší knihovně prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby; titul má v ČR cca 8 knihoven, vaše knihovna tedy může jednu z nich oslovit s žádostí o vypůjčení pro Vás.
Dále Vám můžeme nabídnout kopii knihy pro Vaše osobní potřeby. Kopie černobíle stojí 2,50 Kč/A4, přičemž 2 strany knihy se vejdou na 1 A4. Do celkové ceny by se dále započítal poplatek za přípravu předlohy (30 Kč) a případně balné (35 Kč) a poštovné (dle tarifu České pošty), pokud byste chtěl kopie poslat; je možné také jejich osobní vyzvednutí v NK ČR.
Dále jsme procházeli další tituly, ale bohužel ani v nich jsme nenašli požadovanou informaci o křížení tras:
* PAVLÍČEK, Stanislav. Naše lokálky: místní dráhy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Dokořán, 2002. 156 s., [16] s. obr. příl. Bod. ISBN 80-86569-13-6.
* ŠINDLAUER, Zdeněk. Vlakopis lužický: putování po železných drahách v Lužických horách. Vyd. 1. Praha: K-report, C2004. 180 s. ISBN 80-903012-2-3.
* BÖHMOVÁ, H. Včerejšek a dnešek České severní dráhy. Železničář. Praha: Dopravní nakladatelství, 1970, č. 10, str. 168. ISSN 0322-8002.
* BUCEK, J. Česká severní dráha 1-3. Železničář. Praha: Dopravní nakladatelství, 1985, č. 17, str. 266-267; č. 18, str. 280-281; č. 19, str. 296-297. ISSN 0322-8002.
Jako další doporučenou literaturu ke studiu můžete využít i tituly, které pojednávají přímo o České severní dráze:
* NOWICKI, Constantin von. Die Böhmische Nordbahn: eine volkswirtschaftliche Studie: Schilderung der Böhmischen Nordbahn ...: ein Beitrag zur näheren Kenntnis des Gebietes zwischen Elbe, Polzen und Iser, und ein Wegweiser für Reisende in demselben. Prag: K.k. priv. Böhmischen Nordbahn, 1871. viii, 219 s.
* RESSEL, Gustav Adolf. Illustr. Führer auf der Böhmischen Nordbahn: Mit einer Orientirungskarte. Reichenberg: J. Fritsche, 1886. 128 s., mp.
S dotazem se můžete zkusit obrátit na následující instituce, snad by Vám díky svému zaměření mohli více pomoci:
* Národní technická knihovna - taktéž poskytuje službu Ptejte se knihovny http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/narodni-technicka-knihovna
* Knihovna ČVUT - http://www.knihovna.cvut.cz/uvod/
* Muzeum Českých drah - http://www.cdmuzeum.cz/default.htm
* Muzeum Varnsdorf - http://www.muzeum-varnsdorf.cz/
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2016 12:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu