Česká přísloví se slovem "práce"
Text dotazu
Vážená knihovno,
velmi ráda bych se dozvěděla, jaká jsou česká přísloví, ve kterých se vyskytuje slovo práce.
Já jsem zatím našla pouze těchto pár:
Bez práce nejsou koláče
Práce šlechtí člověka
Tomu, kdo se dívá, není žádná práce zatěžko.
Bohužel více jsem zatím najít nemohla.
Byla bych Vám také velmi vděčná za doporučení literatury, kde mohu tuto informaci najít.
Mnohokrát Vám děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jsme překvapeni, jak málo se v literatuře o české idiomatice a frazeologii objevují přísloví o práci. Předpokládali jsme, že jich bude velké množství. Podařilo se nám ovšem dohledat pouze další dvě k těm, které jste uvedla. Jedná se o přísloví:
"práce kvapná - málo platná"
a
"pracovitost má zuby, lenost jazyk"
Slovník české frazeologie a idiomatiky - Výrazy neslovesné uvádí následující fráze:
*práce přes čas
* černá práce (práce, u které se člověk ušpiní, obyčejná práce)
* čistá práce (dobře, bezvadně vykonaná činnost)
* herkulovská práce (nesmírně těžká práce)
* koňská práce (velmi namáhavá činnost)
* lechtivý na práci  (neochotný cokoliv vykonat)
* marná práce (zbytečně vynaložené úsilí)
* mravenčí práce (dlouhodobě a s pílí vykonávaná činnost)
* perná práce (velmi namáhavá činnost)
* v pilné práci (v naprostém pracovním soustředění)
* pokojná práce (činnost vykonávaná v klidu)
* sisyfovská práce (nesmírně těžká práce vykonávaná marně, zbytečně)
* svinská/sviňská práce (krajně nepříjemná práce, vykonávaná s nechutí)
* špinavá práce (špinavá či nečestná práce)
V poměrně hojném množství se vyskytují citáty k práci.
Použitá literatura:
* Čermák, František aj. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 3]. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 2 sv. ISBN 80-200-0503-X.
* Červená, Vlasta, ed. et al. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 2], Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1988. 511 s.
* Čermák, František a kol. Slovník české frazeologie a idiomatiky. [Sv. 1], Přirovnání. Vyd. 1. Praha: Academia, 1983. 492 s.
* Zaorálek, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.
* Bachmannová, Jarmila a Suksov, Valentin. Jak se to řekne jinde: česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2007. 381 s. Universum. ISBN 978-80-242-1878-6.
* Fučík, Bedřich a Pokorný, Jindřich. Zakopaný pes, aneb, O tom jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 2., dopl. vyd. Praha: Albatros, 1992. 255 s. ISBN 80-00-00294-9.
* Kovářová, Stanislava. Proč se říká?. Olomouc: Alda, 1994. 88 s. ISBN 80-85600-31-5.
* Kovářová, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-85600-30-7.
* Plachetka, Jiří. Velký slovník citátů a přísloví. Praha: Academia, 1996. 401 s. ISBN 80-200-0602-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2013 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu