Česká politická kultura a politizace filmového umění - literatura
Text dotazu
Dobrý den. Potřeboval bych co nejvíce zdrojů na téma česká politická kultura. Poté na téma politizace českého filmového umění. Téma ohledně využívání českého filmu pro politické účely, návaznost na českou kulturu atp.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že materiál potřebujete ke školní práci. Musíme Vás však upozornit, že součástí práce by měl být i Váš výběr literatury. Služba Ptejte se knihovny může doporučit pouze několik titulů. Pokud byste potřeboval zpracovat rešerši, (chcete co nejvíce zdrojů), jedná se o službu placenou a ke školní práci (diplomová, bakalářská apod.) potřebujeme písemný souhlas Vašeho vedoucího práce, že ví o tom, že za Vás rešerši vypracovává někdo jiný nebo-li NK ČR, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu a http://text.nkp.cz/sluzby/reserse.
Do roku 1993 je dovedena filmografická práce Český hraný film... za určitá období. Asi nejvíc je poznamenáno politizací filmu období po druhé světové válce, po Únoru 1948, léta padesátá a další. V předmluvě k dílu Český hraný film V 1971 - 1980. Praha: Národní filmový archiv, 2007. píše ředitel NFA: "Jen málokdy v dějinách jsme mohli být svědky systematického ničení kultury národa "vlastní" kolaborantskou vládou, zahájeného v polovině roku 1969...Nové stranické a vládní vedení vyhlásilo program normalizace. Následovala výměna stranického a vládního aparátu na všech stupních, prověrky pracovníků...- veškerá činnost byla kontrolována stranickým aparátem...proměnila se žánrová skladba: natáčely se banální komedie,..., bezduchá propagandistická díla. Noví byli také hrdinové filmů: příslušníci Veřejné bezpečnosti a STB, agenti rozvědek, představitelé stranického aparátu, předsedové JZD, soudruzi, kteří nezakolísali v "krizových" letech...Výsledkem byl neuvěřitelný pokles úrovně filmové tvorby..."
Doporučujeme i sborník k historické konferenci nazvané "90 let vývoje čs. kinematografie", která se konala ve dnech 8.-9.12.1988 v Praze. , kde jsou příspěvky např. Osidlování pohraničí po roce 1945 a film, Diskuse o pojetí rozvoje našeho filmu v první polovině roku 1948 ve filmovém tisku nebo K povaze historismu v hraném filmu poúnorového období. (90 let vývoje čs. Kinematografie - příspěvky z konference. Praha: Československý filmový ústav, 1991. Edič. řada Sborníky - Historie. Filmový sborník historický 2.)
Další monografie, která by mohla být k Vaší práci přínosná je Šmídrkal, Václav. Armáda a stříbrné plátno. Československý armádní film 1951 - 1999. Praha: Naše vojsko, 2009.
Zajímavý by mohl být i pohled do regionů, např. v knize BINAR, Aleš, JIRÁSEK, Zdeněk. Kravaře v letech 1945 až 2008.  Kravaře: město Kravaře, 2009. zmínky o promítání v nově vzniklém kině, jaké filmy apod.
Z knih na téma politická kultura, po zadání klíčových slov (kultura, politická kultura) ve volně přístupném elektronickém katalogu, baze NKC na www.nkp.cz , jsme vybrali např.:
19. stoleti v nas : modely, instituce a reprezentace, ktere pretrvaly / k vydani pripravil Milan Repa. -- Praha : Historicky ustav, 2008. -- 589 s. : il., faksim. ; 22 cm. -- (Moderni dejiny ; supl. 1(2008))
ISBN 978-80-7286-139-2 (vaz.)
Cast. slovensky text, anglicka resume
. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
* filozofie dejin
* historicke vedomi
* narodni identita -- Cesko -- 19. stol.
* politicka kultura -- Cesko -- 19. stol.
* spolecnost -- Cesko -- 19. stol.
* Cesko -- dejiny -- 19. stol. * Cesko -- zahranicni vztahy -- 19. stol.
* sborniky
Signatury:* 54 H 291997* 54 H 293994* SF II 079019
Kala, Miloslav, 1963-
90% nastvana demokracie / Miloslav Kala. -- Brno : Doplnek, 2005. -- 126 s. ; 20 cm
ISBN 80-7239-183-6 (broz.)
. -- Obsahuje bibliografii
* vnitrni politika -- Cesko
* socialni politika -- Cesko
* politicka kultura -- Cesko
* Cesko -- spolecnost a politika * Cesko -- politika a vlada -- 2003-
* uvahy * diskuse
Signatury:* 54 H 252214
Holec, Petr, 1969-
Best(ie) of Cesko : to nejlepsi o nas / Petr Holec. -- Praha : XYZ, 2012. -- 331 s. ; 22 cm
ISBN 978-80-7388-709-4 (vaz.)
* politicka kultura -- Cesko
* politicke afery -- Cesko
* narodni mentalita -- Cesko
* kazdodenni zivot -- Cesko
* Cesko -- spolecnost a politika -- 2001-2020
* clanky * sborniky
Signatury:* 54 H 338338
Salda, Jaroslav, 1880-1965
Budovani tisku za Rakouska, Ceskoslovenske republiky a jeho obrana za nemecke okupace / Jaroslav Salda. -- Vyd. 1.. -- Praha : Eva, 2001. -- 342 s., [8] s. obr. pril. : il. (nektere barev.), faksim. ; 21 cm
ISBN 80-238-8732-7 (broz.)
Obalkovy podnazev: Pameti legendarniho reditele Melantrichu
* Salda, Jaroslav, 1880-1965
* Melantrich (nakladatelstvi)
* nakladatelstvi a vydavatelstvi -- Cesko -- 1901-1950
* tiskarny -- Cesko -- 1901-1950
* tisk -- Cesko -- 1901-1950
* vydavatelska cinnost -- Cesko -- 1901-1950
* Cesko -- spolecnost a politika -- 1901-1950
* vzpominky
Signatury:* 54 H 317248
Wintr, Jan, 1978-
Ceska parlamentni kultura / Jan Wintr. -- Vyd. 1.. -- Praha : Auditorium, 2010. -- 432 s. : il. ; 23 cm
ISBN 978-80-87284-13-1 (vaz.)
Nemecke resume
. -- Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstriky
* Cesko. Parlament
* zakonodarne organy -- Cesko -- 1991-2010
* parlament -- Cesko -- 1991-2010
* parlamentni proces -- Cesko -- 1991-2010
* politicka kultura -- Cesko -- 1991-2010
* politicka etika -- Cesko -- 1991-2010
* monografie * dokumenty * prameny
Signatury:* 54 F 105286* 54 H 315326* SF II 081011* SF II 083906
Hrdinstvi a zbabelost v ceske politicke kulture 19. a 20. stoleti (2006 : Praha, Cesko)
Hrdinstvi a zbabelost v ceske politicke kulture 19. a 20. stoleti : vyber z prispevku ze stejnojmenne konference, ktera probehla ve dnech 25.-27. rijna 2006 [v Praze] / Jan Randak, Petr Koura (eds.). -- 1. vyd.. -- V Praze : Filozoficka fakulta Univerzity Karlovy : Dokoran, 2008. -- 446 s. : il., portrety, faksim. ; 22 cm. -- (Bod)
ISBN 978-80-7308-229-1 (Univerzita Karlova, Filozoficka fakulta : vaz.). -- ISBN
978-80-7363-172-7 (Dokoran : vaz.) : Kc 350,00
Cast. slovensky text
Cast. prelozeno?. -- Obsahuje bibliograficke odkazy a rejstrik
Randak, Jan, 1977-
Koura, Petr, 1978-
* politicka kultura -- Cesko -- 19.-20. stol.
* politicke dejiny -- Cesko -- 19.-20. stol.
* hrdinstvi
* zbabelost
* Cesko -- politika a vlada -- 19.-20. stol. * Cesko -- spolecnost a politika -- 19.-20. stol.
* sborniky konferenci
Signatury:* 54 H 288151* 54 H 288463* SF II 078498
Mitrofanov, Alexandr, 1957-
Politika pod poklickou / Alexandr Mitrofanov, Marketa Malacova. -- 1. vyd.. -- Brno : Doplnek, 2002. -- 171 s. : portrety ; 21 cm
ISBN 80-7239-117-8 (broz.)
2000 vyt.
Malacova, Marketa, 1976-
* politici -- Cesko
* politicka kultura -- Cesko
* politicka etika -- Cesko
* Cesko -- politika a vlada -- 1989-
* biografie * uvahy
Signatury:* 54 H 218996* SF II 070302
Kubr, Milan
Pruvodce politickym divadlem : pro herce i divaky / Milan Kubr ; ilustrace Vladimira Jiranka. -- Vyd. 1.. -- Praha : Baronet, 2005. -- 264 s. : il. ; 21 cm
ISBN 80-7214-799-4 (broz.) : Kc 169,00
Jiranek, Vladimir, 1938-2012
* politika
* demokracie
* politicka kultura
* politicka odpovednost
* Cesko -- spolecnost a politika
* uvahy * popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 H 250404
Dvorakova, Vladimira, 1957-
Rozkladani statu / Vladimira Dvorakova ; [ilustrace Katerina Kloubova]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Universum, 2012. -- 175 s. : il. ; 18 cm
ISBN 978-80-242-3488-5 (vaz.)
Pismeno l v nazvu preskrtnuto a nahrazeno pismenem r. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
* Zapadoceska univerzita. Pravnicka fakulta
* politicka kultura -- Cesko
* korupce -- Cesko
* kritika politiky -- Cesko
* pravnicke fakulty -- Cesko -- 2001-2010
* afery -- Cesko -- 2001-2010
* Cesko -- politika a vlada -- od 1993
* uvahy * pripadove studie
Signatury:* 54 K 101963* 54 K 102011* SF III 022402
Z článkové bibliografie vybíráme:
http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/13.2002/32/12.png - plný text
Knapík, Jiří
Název   Filmová aféra L. P. 1949 / Jiří Knapík
Zdroj. dokument   Iluminace. -- ISSN 0862-397X. -- Roč. 12, č. 4 (2000), s. 97-120
Předmět. heslo   Komunistická strana Československa
Předmět. heslo   kulturní politika -- Československo -- 1948-1952
film -- Československo -- 1948-1952
Klíčová slova   * filmová tvorba * filmové umění * filmová výroba * filmová politika * koncepce KSČ * ideové požadavky KSČ * r. 1948-1952
MDT   791.43
329.1/.6
008
http://cinepur.cz/article.php?article=1097 - plný text
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 12:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu