česká poezie
Text dotazu
Chtěl bych se prosím zeptat na odraz díla, přesněji poezie australana Nicka Cavea ve světě? Přesněji ve střední a východní Evropě, je li tu nějaký autor, který na něj reaguje, nebo prostě jeho básně čte? Cave je současný autor, snad by mi pomohlo též jen znát nějakého dobrého současného autora poezie z této oblasti, třeba konkrétněji z Rumunska, Maďarska??
Jestě podobný dotaz ohledně Boba Dylana, tu konkretneji jeho doraz v Čechách (sbírka Tarantule)? Postačí bohatě 2 jména.
A posledně, zda vyšli překlady písnových textů obou zminňovaných básníků, písničkářů? Děkuji.
Odpověď
Dobry den, dotazy, ktere jste nam  polozil, presahuji ramec beznych dotazu, pro kterou je sluzba Ptejte se knihovny urcena.
Ani  jednu cast není mozno jednodusse zodpovedet. Zjistit, zda je ve stredni Evrope nebo Evrope vychodni nejaky autor, ktery byl ovlivnen dilem Nicka Cavea, nezjistime, pokud to neuvadi napr. v nejakem rozhovoru nebo se tim obsirneji nezabyvaji literarni kritici. Mame k dispozici pouze zdroje jako jsou biograficke slovniky, prip. clankove databaze (napr. clanky v ceskych novinach a casopisech ANL, viz.
http://sigma.nkp.cz/F/ASGAUE7N8CLPU4HN5G8AC9EHC5NP46JEJTC88YU51DEUM8ENN7-07921?func=file&file_name=find-b&local_base=ANL, ale z techto dostupnych zdroju se nam nepodarilo vytipovat autory, kteri by byli ovlivneny dilem Nicka Cavea nebo Boba Dylana.
Pouze Radim Kopac v prispevku na internetu, jedna se o recenzi na:
KOCABOVA, Natalie.  Monarcha Absint. Praha: Mlada fronta, 2003.,   Poezie, chaos a navaly slovnik hmoty Natalie Kocabove, zminuje:
"... Kocábová zpracovává téma, se kterým podle vlastních slov nemá vůbec žádnou osobní zkušenost. Stačí srovnat její psaní třeba s díly Williama Burroughse, Huberta Selbyho nebo Nicka Cavea, aby vynikla tezovitost a umělost autorčiných nihilisticky velkohubých sentencí typu "jediný, co dává smysl, je fakt, že všechno je jedno veliký hovno" nebo "sereme na všechno, všechno na nás začalo jebat první, tak na to máme právo".
Usoudit z toho ale, ze  N. Kocabova cte knihy od Nicka Cavea a je jimi ovlivnena, nelze. Vyhledavat a probirat texty, ktere by  mozna mohly obsahovat informace o vlivu Nicka Cavea nebo Boba Dylana na ceske, madarske, rumunske nebo jine autory, neni mozne. Takova prace je praci badatelskou.
Nasli jsme  nekolik clanku, kde  je vyzdvihovan nesmirny talent a obdiv nad texty pisni, poezie i prozy Nicka Cavea. Napr. Jan Rejzek Lit. nov.,6.1995/39, str. 13 A uzreli ctenari talent.
Texty pisni Nicka Cavea  vysly v cestine v: CAVE, Nick.  King In . Praha: Mata, 1995. a King In II. Praha: Mata, 1998.
Bob Dylan je uznavanym autorem a zpevakem i v Ceské republice, ale abychom nalezli primo odkaz na text, kde by se psalo o ovlivu tohoto autora na jiné basniky, ba primo ceské autory, to jsme nenasli.
Ze soucasnych autoru rumunskych a madarskych namatkou uvadime z biogarfickych slovniku nekolik basniku:
Zdroj: Slovnik spisovatelu. Madarsko. Praha: Odeon, 1971.
napr. NYERGES,  Andras * 3.1.1940 -
PAPP, Lajos * 21.4.1936 -
Zdroj: Slovnik spisovatelu. Rumunsko. Praha: Odeon, 1984.
napr. BLANDIANA, Ana * 25.3.1942 -
CIOBANU, Mircea * 13.5.1940 -
PRELIPCEANU, Nicolae * 10.8.1942 -
Opet ale plati, ze nemuzeme dolozit ani nejak zjistit, zda  cetli poezii Vami sledovanych basniku.
Netvrdime, ze by se tato informace nemohla nekde objevit, ale nejspis by vyplynula nahodou z nejakem textu, otisku rozhovoru apod.
Dale je mozne se obratit napr. na Ustav pro ceskou literaturu (www.ucl.cas.cz) nebo na portal ceske literatury (www.czlit.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 14:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu