česká periodika 1999-2007
Text dotazu
Dobrý den, rádi bychom si udělali retrospektivní rešerši, kdew všude se v českých novinách a časopisech v letech 1999-2007 objevila zmínka o naší firmě. Můžete mi prosím sdělit jaké databáze bych k tomu mohl využít (ať již v rámci služeb NK ČR nebo jinde)? Také by mě zajímalo, zda je někde dostupný ucelený aktuální seznam soudobých českých
periodik. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, k vyhledávání článků slouží například databáze Anopress, Newton I.T., výběrová článková databáze ANL Národní knihovny. Pokud ovšem máte rešerši pro firemní účely - tedy ke komerčním účelům, doporučujeme obrátit se na zřizovatele vybrané plnotextové databáze, buď Anopress (http://www.anopress.cz/web/pages/main/hp.aspx ) nebo Newton media (http://www.newtonmedia.cz/), z důvodu předejití porušení autorských práv.
Oba zřizovatelé databází nabízejí monitoring médií. Monitoringu médií a firem se věnuje také společnost Creditinfo Czech Republic:
http://www.cicr.cz/?PageID=1301 . (Databázi Anopress lze otestovat v Referenčním centru NK ČR, databázi Newton I.T. nabízí Městská knihovna v
Praze.)
Vyhledávat můžete také v databázi Národní knihovny - Články v českých novinách, časopisech a sbornících: http://sigma.nkp.cz/cze/anl . Jedná se ovšem o databázi výběrovou bibliografickou, naleznete zde pouze citace vybraných článků z vybraných periodik.
Odpovědí na Vaši druhou otázku Vás asi příliš nepotěšíme. Do roku 1990 vycházely tištěné soupisy periodik, bohužel od této tištěné formy se již upustilo, a tak lze periodika dohledávat pouze v katalogu České národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb či v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc .(V případě regionálních tiskovin v katalogu knihovny daného regionu.) Problémem je ovšem v časovém vymezení periodika, neboť v záznamu je uvedeno pouze od kdy do kdy periodikum vycházelo, tudíž při zpřesnění rokem vydání se zobrazí pouze periodika, která v daném roce začala či přestala vycházet.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu