Česká papežská hymna
Text dotazu
Kdo je autorem textu české papežské hymny \"Tam kde strmí církve týmě\", tedy původního textu, ne nového \"Tam kde strmí církve skála\". Je známo, že autorem jednoho z těchto textů je J.A.Šrůtek, kanovník královohradecký, který přeložil původní anglickýý text arcibiskupa Wiesemana. Není mi ale známo, o který ze dvou uvedených textů jde.
Odpověď
V Kancionále cyrilometodějském, Brno 1949, je jako autor zmineneho ceskeho textu uveden Josef Antonín Šrůtek (1822-1902), kanovník v Hradci Králové.
Autor originálu je kardinál M. Wiseman, arcibiskup westminstersky (+1865), nápěv je od Jana Nepomuka Škroupa, dómského kapelníka v Praze (1811-1892).
Zdroj: Knihovna Evangelické teologicke fakulty UK.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu