Česká národní bibliografie
Text dotazu
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o informacie
o vasej narodnej bibliografii v sucasnosti. Viete mi doporucit nejaku
literaturu alebo linky k tejto teme? Potrebovala by som informacie o tom,
ake produkty narodnej bibliografie mate - tlacene bibliografie, diskety,
CD-ROM, Online bibliografia. Ci este vydavate CD ROM a odkedy mate online
CNB dostupnu pre vsetkych poutzivatelov. Ake pripadne projekty v tejto
oblasti realizujete. Zaujimaju ma predovsetkym roky 2000-2010.
Dakujem vopred za Vas cas a Vasu pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
česká souběžná národní bibliografie vznikla v první čtvrtině 20. stol., u jejího zrodu stál bibliograf a knihovník Ladislav Jan Živný (1872-1949).
Začaly vycházet tištěné výstupy české SNB. Automatizace systému české SNB začala v 80. letech 20. stol. Od 90. let je zpřístupněna SNB online. Po roce 2000 bylo definitivně zastaveno vydávání měsíčních sešitů pro české knihy, sešity článkové bibliografie přestaly vycházet již v roce 1992. Plně je nahradilo zpřístupňování přes CD-ROM a hlavně vyhledávání online přes internet.
Záznamy české národní bibliografie (ČNB) na CD-ROM a DVD-ROM:
V roce 1994 ve spolupráci s firmou Albertina icome bylo vydáno první CD-ROM s názvem Česká národní bibliografie:
CD-ROM 1: zahrnuje knižní publikace do roku 1982 CD-ROM 2: články v českých novinách, časopisech a sbornících publikované do roku 1998 CD-ROM 3: zahrnuje knižní publikace od roku 1983 a články publikované od roku 1999-
Od roku 2004 vychází DVD-ROM:
1. České knihy - zahrnuje záznamy nových přírůstků (povinné výtisky
nové produkce), tak záznamy pořízené v procesu retrokonverze (od počátku 20.
stol.)
2. Články v českých novinách, časopisech a sbornících - zahrnuje
retrospektivu od roku 1989
3. Disertace a autoreferáty - obsahuje záznamy o doktorských
disertačních, kandidátských a habilitačních pracích a autoreferátech za roky
1989-1996
4. Periodika vydávaná na území ČR - obsahuje retrospektivu od listopadu
1989-
5. Speciální dokumenty - zahrnuje záznamy grafických dokumentů,
zvukových záznamů, hudebnin a kartografických dokumentů
6. Národní autority - obsahuje záznamy národních autorit
Online zpřístupňování záznamů ČNB přes WWW:
Záznamy ČNB jsou volně dostupné v samostatné databázi NK Česká národní
bibliografie:
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=cnb.
Zde najdete o ČNB více:
* http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=cnb_text.htm
* http://www.nkp.cz/pages/fond_NovCNB_Kontakty.htm
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu