Česká literatura v anglickém překladu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné nějak získat seznam všech knih českých
autorů (konkrétně mi jde o poezii, ale ráda bych získala i informaci o
beletrii), které kdy byly přeloženy do angličtiny? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zjistit překlady českých autorů do angličtiny samozřejmě  lze, ale zřejmě ne se stoprocentní spolehlivostí, neboť neexistuje jeden zdroj, ale je nutná kombinace více zdrojů.
Údaje o překladech shromažďují různé databáze a katalogy, někdy i tištěné bibliografie (např. Index translationum pro starší období), které mají různou metodiku práce a nakonec všechno závisí na tom, zda vydavatelé tituly ohlašují, zda instituce údaj dostane apod.
Doporučené zdroje:
Česká národní bibliografie (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/dalsi-databaze-nk-cr/ceska-narodni-bibliografie-1 - báze ČNB):
- vytváří ji Národní knihovna ČR, která se snaží systematicky získávat cizojazyčné knihy týkající se Čech, tedy i překlady českých knih.
Index translationum:
https://www.unesco.org/xtrans/bsstatexp.aspx?crit1L=5&nTyp=min&topN=50
Obsahuje údaje o překladech mezi různými jazyky, zadává se jazyk originálu, jazyk překladu a poté nějaké upřesnění, v případě literatury lze vybrat
Subject: Literature (při tomto zadání systém nalezl 399 záznamů přeložené české beletrie a poezie do angličtiny).
Worldcat - světový souborný katalog
http://www.worldcat.org
V tomto katalogu nelze zadat jazyk originálu, jen jazyk dokumentu, ale lze kombinovat s klíčovými slovy nebo předmětem (při zadání jazyka dokumentu a KW czech poetry systém nalezl 501 záznamů, při kombinaci s předmětem czech poetry nalezl 179 záznamů.
Pro další ověření můžete využít národní bibliografie, které stejně jako naše knihovna jsou zpřístupňovány na stránkách národních knihoven (např. v katalogu British Library při zadání hesla czech poetry je nalezeno 60 záznamů).
Celou řadu katalogů, které lze prohledávat i současně, najdete na portálu KVK https://www.bibliothek.kit.edu/.
Katalogy evropských knihoven pak zde: http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html
NK ČR nabízí anglickou bibliografie na CD-ROM, která obsahuje do 1945 (dvě řady) vše, co vyšlo v anglicky mluvících zemí (zdroje jsou dostupné v knihovně pro registrované uživatele):
ENGLISH BIBLIOGRAPHY 15TH CENTURY TO 1901 - obsahuje cca 1,7 mil. bibliografických záznamů publikací v angličtině, které vyšly nejen ve Velké Británii , ale i ve všech anglicky mluvících zemích .
ENGLISH BIBLIOGRAPHY 1901 to 1945 - obsahuje cca 1,7 mil. bibliografických záznamů publikací v angličtině vydaných v letech 1901-1945
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 15:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu