Česká knihovna
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat od kdy funguje projekt Česká knihovna a zjistit něco o jeho historii.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
projekt Česká knihovna podporující nákup nekomerčních titulů uměleckých děl české literatury, české ilustrované beletrie pro děti a mládež, děl literární vědy, kritiky a věd příbuzných pro veřejné a vybrané vysokoškolské knihovny funguje od roku 1999.
V letošním roce tedy běží 16. ročník projektu, u jehož  zrodu koncem 90. let stály paní Jitka Uhdeová z brněnského nakladatelství Atlantis a spisovatelka Eva Kantůrková, která od roku 1998 po tři léta vedla tehdejší Odbor literatury a knihoven MK ČR. Iniciátorům šlo především o podporu české produkce, zejména nové české literární tvorby, a o její zajištění pro síť veřejných knihoven. Řada nakladatelství, která vznikla po roce 1989, a zejména nepřeberné množství vydávaných publikací výrazně ovlivňuje skladbu titulů v knihkupectví, která pro své zákazníky odebírají převážně tzv. komerční tituly. Knihovny se proto nesetkávaly s nabídkou původní české tvorby v potřebném rozsahu. Cílem projektu finančně dotovaného Ministerstvem kultury, tedy bylo a nadále je jednoduchým a ekonomicky efektivním způsobem podpořit nakladatelství, která vydávají zejména původní českou literaturu, a pomoci knihovnám rozšířit jejich knihovní fondy o tyto nekomerční tituly.
Projekt prošel během 16 let řadou změn. Do roku 2006 byl realizován Odborem umění a knihoven MK ČR a Moravskou zemskou knihovnou. Pro zjednodušení projektu, který probíhá ve dvou kolech (1. nakladatelé, 2. knihovny), byly všechny činnosti související s jeho realizací převedeny do Moravské zemské knihovny.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
24.11.2014 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu