Česká beletrie s tématem "Orient"
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mohu získat seznam česky psané beletrie (případně i poezie) z posledních cca 100 let, která se nějakým způsobem vztahuje k Orientu. Existuje v NK nějaký nástroj, kterým se tato literatura dá najít?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel takový seznam si budete muset vytvořit. Původně jsme Vám chtěli doporučit  ČNB (Českou národní bibliografii). Databáze obsahuje záznamy dokumentů vydaných na území České republiky . Většinou se jedná o záznamy dokumentů zaslaných do Národní knihovny ČR jako povinný výtisk. Více informací naleznete na následujícím odkazu: http://aleph.nkp.cz/F/2EFATJVPTGP4F2DLJJS98PDGQ74F884LCYPALMTB86NUQERTNR-36766?func=file&file_name=base-info . Do báze se dostanete ze stránky: http://aleph.nkp.cz . Jednotlivé záznamy, bohužel nejsou dostatečně popsány, takže sice zadáním slova beletrie se Vám seznam beletrie zobrazí, ale upřesněním termínem: orient?, blízký východ, arab? Získáte pouze jeden výsledek. Ani SKAT Vám nepomůže, neboť provozuje pouze  Souborný katalog naučné literatury veřejných knihoven. Výsledky katalogu Městské knihovny v Praze také nebyly přesvědčivé. Zkuste se obrátit na Ústav pro český jazyk a literaturu. Rozhodně v katalogu i záznamy z beletrie a poezie mají, nicméně upřesnění (orient) opět nepřinášelo očekávaný výsledek. Pokud Vám neporadí, jak z naskenovaných katalogů a databází získat požadované informace, tak Vám alespoň doporučí, jak postupovat. Budete muset buď v ČNB projít všechny záznamy z beletrie a ověřit obsah v anotaci Městské knihovny v Praze, anebo projít soupisy beletrie za 100 let. Např.:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Soupis novinek české beletrie 1959-1969. Praha: Ústav pro českou a světovou literatúru ČSAV, 1971. 237 s. Literárněvědné práce; sv. 9.
* JANOUŠEK, Pavel, ed. a ČORNEJ, Petr, ed. Dějiny české literatury 1945-1989. Vyd. 1. Praha: Academia, 2007-2008. 4 sv. ISBN 978-80-200-1527-3.
Kontakt na Ústav pro český jazyk a literaturu:
http://www.ucl.cas.cz/cs/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.10.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu