Černý Petříček
Text dotazu
autoři,kteří psali o Karolině Světlé její
tvorbě,zejména o Č.Petříčkovi
Odpověď
Dobrý den,
o Karolíně Světlé bylo napsáno mnoho článků i kapitol v knihách. Z Vašeho zadání dotazu to vypadá, že hledáte informace ke školní práci a součástí takové práce by měla být rešerše, seznam literatury k danému tématu.
Chcete-li rozebrat povídku Černý Petříček, doporučujeme pročíst mimo jiné několik vydání tohoto díla, resp. předmluvy a doslovy k těmto vydáním.
Většinou tam najdete cenné poznámky, které Vás inspirují v dalším rozboru díla.
Obsáhlá bibliografie k dílu Karoliny Světlé je v Lexikonu české literatury.
Osobnosti, díla, instituce. 4, S - Ž. Sv. I, S-T. Praha: Academia, 2008. 1084 s. ISBN 978-80-200-1572-3.
Z článků o Karolině Světlé uvádíme např.:
KREJČÍ, Karel. Karolína Světlá. In: Literární noviny, Roč.4/1955, č.9. s.6. nebo OTRUBA. Mojmír. Ve směru od reality do literatury. In: Česká literatura, Roč.41,č.3 (1993) s. 244-272. Obsahuje obsáhlou bibliografii použité literatury.
V Národní knihovně ČR na www.nkp.cz v Národní digitální knihovně, systém Kramerius, jsou v digitální podobě dvě díla o Karolině Světlé:
ČECH, Leander. Karolina Světlá: kritická studie. Brno: Nákladem Hlídky literární, 1891.
NOVÁKOVÁ, Teréza. Karolina Světlá, její život a její spisy. Praha: Nákladem Spolku pro vydávání laciných knih českých, 1890.
Z množství knih, které o K.Světlé vyšly, uvádíme např.:
JANÁČEK, Jiří. Děvět fejetonů o Karolíně Světlé. (K stému výročí smrti 7.září 1899). Liberec: Česká beseda, 1999.
Bouřky. Příběh Karoliny Světlé. Korespondence Karoliny Světlé z roku 1862. Praha: Paseka, 2007.
Polemika s dobou. Karolina Světlá ve vzpomínkách a korespondenci současníků.. Praha: Odeon, 1969.
ŠPIČÁK, Josef. Karolina Světlá. Praha: Svobodné slovo, 1962.
SVĚTLÁ, Karolína. Černý Petříček. Praha: Československý spisovatel, 1973. Medailonek o autorce napsal Mojmír Otruba.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 18:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu