ČERNÝ, Jan. Knieha lékarska, kteráž slove herbář aneb Zelinář
Text dotazu
Dobrý den, hledám informace o knize Knieha lekarska Kteraz slowe herbarz, Mikuláše Klaudiána, z roku 1517. Za jakoukoliv zprávu předem děkuji.
Odpověď
Dobry den, pravdepodobne mate na mysli herbar Jana Cerneho:
CERNY, Jan (Niger). Knieha lekarska kteraz slowe herbarz: aneb zelinarz :
welmi vziteczna: z mnohych knieh latinskych. y zskutecznych praczij wybrana:
poczina se sstiastnie... Norimberk, 1517.
Podrobny bibliograficky zaznam knihy vcetne informaci o knihovnach, ktere herbar ve svych sbirkach vlastni,  naleznete v databazi Knihopis Digital - http://db.knihopis.org/l.dll?cll~1758, soucasti zaznamu jsou i nahledy nekterych stranek - http://db.knihopis.org/l.dll?cli~1758&TL=.
Pokud byste mel zajem, muzete si napr. v NK CR vypujcit kriticke vydani Kniehy lekarske z roku 1981. Podminkou je platny ctenarsky prukaz  NK CR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98),
knihu si muzete objednat prostrednictvim Elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Soucasti knihy je uvod, ktery herbar blize charakerizuje.
ČERNÝ, Jan. Knieha lékarska, kteráž slove herbář aneb Zelinář. Praha : Avicenum, 1981. 463 s.
Resume: Prvni kriticke vydani zakladniho spisu ceskeho humanistickeho lekare, ktery poprve vysel v Norimberce r. 1517.  Cerneho cesky psany herbar se vyznacuje kritickym pristupme k dane problematice a snahou o usporadani tehdejsiho chaotickeho botanickeho nazvoslovi. Cerny dava kazde rostline jediny cesky nazev a podrobnym popisem umoznuje jeji presne urceni. Herbar doplnuje pojednani o lecivych vodach z bylin.
Nize uvadime strucne charakteristiky herbare, velmi podrobne o herbari pojednava publikace Ceske tistene herbare 16. stoleti. Dale vysla i kniha Prvy cesky tisteny herbar Jana Cerného z r. 1517, ktera je vsak v NK CR vzhledem ke svemu spatnemu fyzickemu stavu jiz pro uzivatele nepristupna.
Zakladni zivotopisne udaje o J.Cernem naleznete napr. v Ottove slovniku naucnem - http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/234693-cerny-jan-prosluly-lekar.
BOHATCOVA, Mirjam. Ceske tistene herbare 16. stoleti. Praha: Narodni knihovna v Praze, 1991. 123  s. ISBN 80-7050-103-0.
SEDIVY, Emil. Prvy cesky tisteny herbar Jana Cerného z r. 1517 : Prisp. k nazvoslovi lekarnickemu, lecitelskemu a ved prirodnich na poc. XVI. stol. v Cechách. Praha (Kr. Vinohrady) : E. Sedivy : Csl. lekarnicka spolec., [1905]. 14 s.
SCHOTT, Heinz. Kronika mediciny. Praha : Fortuna Print, 1994. s. 129. ISBN 80-85873-16-8.
V Norimberku byl vydan herbar Jana Cerneho Kniha lekarska, ktera slove herbar aneb zelinar velimi uzitecna, z mnohych knih latinskych  a z mnohych uzitecnych praci vybrana. Je to prvy cesky tisteny herbar, jedenacty v Evrope. Vysel jeste ve dvou dalsich vydanich (r. 1544 v Praze a r. 1554  v Olomouci).
NIKLICEK, Ladislav ; STEIN, Karel. Dejiny mediciny v datech a faktech. Praha: Avicenum, 1985. s. 62.
V Norimberku byla vydana (peci Mikulase Klaudyanaú prace J. Cerneho nazvana Kniha lekarska ... Je to prvni cesky tisteny herbar (jedenacty v Evrope), opatreny drevorytinami rostlin a jejich presnymi popisy. Cerny uvedl mnoho zkusenosti z vlastni lekarske praxe (napr. proti syfilis indikoval mast, jejiz hlavni slozkou byla rtut). ...
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu