Černá ruka
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, zdali je možné někde dohledat více informací či zmínek o organizaci Černá ruka, která působila v Praze na počátku minulého století. Byla založena Františkem Sauerem na Žižkově a šlo o sociální aktivitu, jež sháněla byty potřebným využívajíc zákonnou situaci, která neobsazování bytových prostor kvůli spekulaci zakazovala. Nějaké kusé informace obsahují publikace: Ivan Olbracht - Anna Proletářka, František Sauer - Franta Habán ze Žižkova a Josef Holeček - Prvé tříletí Československé republiky.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
organizaci "Černá ruka" bohužel nebyla doposud věnována žádná obsáhlejší studie či článek. Její činnost je částečně popsána ve zdrojích, které jste uvedla. Jedná se o beletristické zpracování vzpomínek Františka Sauera "Franta Habán ze Žižkova" a kapitolu v Olbrachtově "Anně proletářce". V několika dalších publikacích jsme nalezli pouze krátkou zmínku.
Černá ruka je zmíněna např. v publikacích:
* HONZÍK, Miroslav. Praha 1921 : Vzpomínky, fakta, dokumenty. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1981. (s. 160)
* KOVÁŘÍK, Vladimír. Literární toulky Prahou. 2., opravené a dopln. vyd. Praha : Albatros, 1988.
* RŮŽIČKA, Vlastimil. Squaty a jejich revoluční tendence. 1. vyd. Praha : Triton, 2007. ISBN 978-80-7254-859.
* PYTLÍK, Radko. Toulavé house : Zpráva o Jaroslavu Haškovi. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1971.
Některé další informace by mohly být obsaženy v článcích - viz Bibliografie české literární vědy (od roku 1961): https://biblio.ucl.cas.cz/ (Sauer)
Další použité zdroje:
* Bibliografie Historického ústavu AV ČR: https://biblio.hiu.cas.cz/
* Online katalog Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc
* výběrová článková bibliografie ANL: https://aleph.nkp.cz/cze/anl
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.07.2011 16:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu