Černá paní
Text dotazu
Dobrý den,prosím o odpověď na otázku: je nějaký rozdíl mezi "Bílou paní" a"Černou paní"? To, že Bílá paní byla existující historická postava (např.Perchta z Rožmberka)víme, ale jak je to s "černými" dámami? I ony se údajně zjevují na hradech či zámcích - byly to žijící historické postavy? Jsou o tom důkazy? A proč nejsou taky v bílém? Jak rozumět řeči barev?? A co si myslet o názoru, že zjevování je příznakem revenantství? Moc děkuji za odpověď. S přáním pěkných dní.
Odpověď
Dobrý den, odpověď na vaši otázku není tak jednoduchá. Bílé a černé paní skutečně bývají někdy spojovány a zaměňovány, a také černé paní byly podle pramenů duchy zemřelých žen. Ovšem i samotných bílých paní je velké množství a svědectví o nich se mohou lišit.
Karel Březina vykládá barvy dvojím způsobem: jednak bílá barva je ve tmě, kdy se bílé paní zjevovaly, poměrně dobře viditelná, na rozdíl od černé.
Dále bílá barva byla původně barvou smuteční, než ji později nahradila barva černá - a z tohoto hlediska je snad možné černé a bílé paní ztotožnit. Legenda o bílé paní podle něj pochází z německojazyčných oblastí a je možné, že má svůj původ v pohanských dobách. Cesarius z Heisterbachu, převor cisterciáckého kláštera, kolem r. 1223 napsal spis Dialogus miraculorum, v němž také zmiňuje přízrak bílé paní. V tomto starším svědectví ale není zmínka o historii bílé paní, pouze je popsáno zjevení a jeho následky (citát viz Lecouteaux, Přízraky a strašidla středověku, s. 95).
Kromě černých a bílých paní se objevují i černobílé paní, což také může být dokladem spojitosti.
Pokud jde o termín revenant: myslíte-li doslova mrtvého, který vstal z hrobu, pak patrně bílé a černé paní nejsou revenanty v takovém fyzickém smyslu, nýbrž spíše duchy. Nejsme však v této oblasti rozhodně odborníky a více byste jistě zjistila v uvedené literatuře.
Prameny:
Přehled hradních a zámeckých strašidel : Čechy, Morava a Slezsko / Karel Březina. -- 2., rozš. a přeprac. vyd., (V nakl. Littera vyd. 1.). -- V Brně : Littera, 2007. -- 445 s. : barev. il., portréty ; 22 cm
- o bílé (a černé) paní s. 23 a dále podle rejstříku jednotlivé legendy
Druhy strašidel : strašidla na hradech a zámcích / Karel Březina. -- [Česko] : Karel Březina, 2004. -- 48 s. ; 15 cm
- o bílé a černé paní na s. 25-27.
Přízraky a strašidla středověku / Claude Lecouteux ; [z francouzštiny přeložila Barbora Chvojková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Volvox Globator, 1997. -- 221 s. : il. ; 21 cm
- o bílé paní s. 95
Strašidla od Šumavy po Prahu / Hynek Klimek ; [ilustrace Miloslav Martenek]. -- Vyd. 1.. -- Vimperk : Lucie, 2002. -- 104 s. : il. ; 22 cm
- černobílá paní s. 38
Strašidla, duchové, zázraky / Miloš Štraub. -- 1. vyd.. -- Praha : Š-matis, 2000. -- 101 s. : il. ; 20 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu