Cenová hladina v 17. století po Bílé hoře
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kolik bylo 255 míšenských kop (koupě domu bez zahrady) v roce 1659. Nedokážu dohledat nějakou převodní relaci nebo aspoň, co se za tyto peníze dalo všechno koupit a jestli to bylo hodně peněz.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Míšenský groš byl ražen pravděpodobně od roku 1339 v Míšni a od 40. let 15. století byl součástí oběživa u nás. Dle tradičního výkladu historie měn měl být oběh míšenských grošů povolen králem Jiřím z Poděbrad na základě nového mincovního řádu z roku 1469. Problematiku míšenského groše a pražského groše pojednává ve své studii „Groše české a groše míšenské jako početní jednotky 15. až 18. století“ prof. Petr Vorel a upozorňuje na možné záměny tohoto míšenského groše za jiné obíhající mince, k nimž v některé literatuře dochází. Chybná tak mohou být některá vyčíslení jednotky v tolarech či groších českých; studii doporučujeme Vaší pozornosti (in: Dokumentace a prezentace dějiny české mince a měny grošové doby v našich muzeích : sborník příspěvků ze semináře, s. 57-68). Z jeho práce citujeme:
„Zavedením plnohodnotné české grošové mince vznikly spory ohledně starších finančních závazků. Pro odlišení částek z doby před rokem 1469 a po něm se začalo užívat rozlišení, zda je částka kladena „na míšensko“ (v poloviční hodnotě) nebo na nové české groše. (…) ,Groše míšenské‘ se tak od samého počátku užívání tohoto termínu v Čechách staly jen početními jednotkami, označujícími hodnotu 7 haléřů. (…) Základem pro jednoduché převody finančních částek se stal převodní systém 1 groš český = 2 groše míšenské = 7 peněz bílých (denárů) = 14 peněz malých (černých, haléřů).“ (s. 60, 62)
Jak se dočteme také v další numismatické literatuře, jednotka „míšenské kopy“ se obecně používala pro platby větších obnosů; pro ceny nemovitostí, dobytku apod. Používala se v období před třicetiletou válkou i po ní. „Je tomu tak i počátkem 17. století, kdy se již dávno v sousedním Sasku nerazily ,groše míšenské‘ či v Čechách pražské groše, a kdy již v běžném peněžním oběhu převažovaly mincovní nominály zcela jiného původu a platební síly.“ (Vorel, Sborník, s. 57)
Po roce 1623, na jehož konci došlo k pádu měny, se ztratila podstatná část hodnoty „starých“ peněz a docházelo k peněžním a měnovým „zmatkům“. (Vorel, s. 202) V roce 1637 platil vztah: kopa českých grošů = 2 kopy míšenských = 140 krejcarů.“ (Staněk, Bajer, s. 44)
Přesnou hodnotu míšenských kop v roce 1659 bude komplikované určit. Ke konkrétním částkám přiřazeným ke zboží se dostaneme skrze literaturu, kde jsou k nalezení zmínky o míšenských kopách z různých let. Podle nich pak by bylo možné interpretovat hodnotu daného obnosu, viz příklady níže:
*ČERMÁK, Kliment a Bedřich SKRBEK. Mince království Českého za panování rodu Habsburského od roku 1526. V Pardubicích: F. Hoblík, 1891-1913. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:ab734770-8e11-11dd-96f4-000d606f5dc6?page=uuid:7b740c30-9d1f-11e8-ba56-5ef3fc9bb22f
[20. léta 17. století] „Mincmistr Hübmer dostával služného ročních 400 kop míšenských čili tolarů (…).“ (s. 153)
*LACINA, Josef. Paměti královského města Slaného.. (Tisk Fr. Jeřábka), 1885:
„Když pak roku 1615 na generálním sněmu o splacení dluhů cís. komory se jednalo, dostali Slanští 1928 kop míšenských.“ (s. 35)
*RAUŠAR, František. Blovice a zámek Hradiště. Plzeň: Lábek, 1927. sv. 2:
„Markéta Karlová z Hořovic koupila v úterý před sv. Markétou 1622 od Šebestiána Čejky v Blovicích dům Bukalovský, dnešní Panský dům čp. 22 s dědinami a lukami za 1500 kop míšenských (…).“ (s. 5)
*VOREL, Petr. Od pražského groše ke koruně české: průvodce dějinami peněz v českých zemích. Praha: Havran, 2004:
„V úrodném Polabí stály nejdražší selské grunty s výměrou 1-2 lány polí na počátku druhé poloviny 16. století okolo 200-300 kop grošů míšenských. O šedesát let později se již ceny takových nemovitostí pohybovaly okolo 700-1000 kop grošů míšenských.“ (s. 172)
Úryvek z Pamětí Mikuláše Dačického z Heslova (zápis z března 1623) – „Drahoty převeliké ve všelijakých věcech (…) Koňové a klisny po jednom, dvou, třech stech etc., volové a krávy po 50, 60, 70 atd., telata po 10, 11, 12 i 13 kopách míšenských prodávány a kupovány byly.“ (s. 190)
*WINTER, Zikmund. Kulturní obraz českých měst: život veřejný v XV. a XVI. věku (1892):
Platba desátku: „Roku 1530 přijato míšenských kop 677 (grošů drobných zase pomíjíme) a vydáno 470 kop.“ (s. 572)
„Tresty bývaly na první propadnutí všude peněžité. v Pardubicích platí r. 1531 šenkéř Liberka ,pokuty pro lití patok do piva‘ 1 kopu grošů míšenských. (…)“ (s. 348.)
Vzhledem k upozornění, které podává prof. Petr Vorel ve své studii, je nutné počítat i s tím, že v některé z uvedených citací by se mohlo jednat o záměnu jednotky, tedy nemuselo jít přesně o shodný výpočet. Podle informací z literatury se ale pravděpodobně jednalo o jednotku, jež měla vyčíslit větší částky a obnosy, a to s ohledem na její využívání především v rámci agendy správy nemovitostí. Z jiného úhlu pohledu by snad bylo možné zjistit hodnotu skrze gramáž kovu, resp. mincí (vyrobených z určitého kovu), které jednotku míšenské kopy tvořily. Pro odbornou analýzu měrné jednotky bychom Vám nicméně doporučovali obrátit se na vědecké pracovníky z oboru numismatiky, kteří by Vám poskytli komplexní informace.
Použité zdroje
ČERMÁK, Kliment a Bedřich SKRBEK. Mince království Českého za panování rodu Habsburského od roku 1526. V Pardubicích: F. Hoblík, 1891-1913. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/v[…]d1f-11e8-ba56-5ef3fc9bb22f.
HALAČKA, Ivo. Mince zemí koruny české 1526-1856. Kroměříž: Česká numismatická společnost, pobočka Kroměříž, 1987. sv. 1, 348 s.
LACINA, Josef. Paměti královského města Slaného.. (Tisk Fr. Jeřábka), 1885, s. 34, 35, 53, 89, 91, 96, 222. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:86[…]AD%C5%A1ensk%C3%BDch%20kop.
Nesign. Platidla v období grošovém a tolarovém v českých zemích 16. a 17. století. Online. 2024. Dostupné z: http://otta.cechove.cz/platidla.htm [cit. 23. 4. 2024].
RAUŠAR, František. Blovice a zámek Hradiště. Plzeň: Lábek, 1927. sv. 2, s. 4, 5.
STANĚK, Jaroslav a Jan BAJER. Peníze v českých zemích: přehled mincí a papírových peněz v dějinných a hospodářských souvislostech od 10. století dodnes. Praha: P.A.S., c1995, 239 s.
VOREL, Petr. Groše české a groše míšenské jako početní jednotky 15. až 18. století. In: Dokumentace a prezentace dějiny české mince a měny grošové doby v našich muzeích : sborník příspěvků ze semináře, Pardubice: Východočeské muzeum, 2002, s. 57-68.
VOREL, Petr. Od pražského groše ke koruně české: průvodce dějinami peněz v českých zemích. Praha: Havran, 2004, 577 s.
WINTER, Zikmund. Kulturní obraz českých měst: život veřejný v XV. a XVI. věku (1892), [796] s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/v[…]e72-11e8-b38f-5ef3fc9bb22f.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.04.2024 18:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu