Cena hradů
Text dotazu
Dobrý den,
Mohu se zeptat, jestli víme kolik grošů stálo koupit hrad v Českém královstvím (14.-15. století).
A jaký byl přibližný příjem českého šlechtice?
A kolik to tak bylo v dnešních korunách?
Za odpověď děkuji
Odpověď
Dobrý den,
budeme-li důvěřovat informacím uvedených na webových stránkách jednotlivých hradů, stačí zadat do vyhledávače slova "hrad kop grošů" a hned nám vyjede spousta výsledků. Závisí samozřejmě na mnoha faktorech, jako je velikost či poloha hradu, nicméně snad se dá konstatovat, že jejich cena se v daném období pohybovala přibližně okolo 3 000 kop grošů (kopa = 60).
Co se týče přepočtu na současnou měnu, špatně se to určuje kvůli inflaci i kolísavosti měny, Několik vodítek o tehdejší kupní síle ale poskytují např. články Romana Zaorala či Petera Mila.
Šlechtic získával příjem z feudální renty či pachtu, konkrétní údaje jsou dohledatelné v urbářích pro jednotlivá panství. Dále mohl mít příjmy také z dvorského úřadu, pokud nějaký zastával, či z podnikání (například pivovarnictví).
Použité zdroje
Čím se dříve v českých zemích platilo a co se dalo z výplaty koupit... NumismatikaCB (31. 1. 2018) Dostupné online: https://www.numismatikacb.c[…]-z-vyplaty-koupit-b3567.htm [cit. 26. 3. 2024]
MILO, Peter. Jak se žilo a bydlelo v raném středověku. Zprávy z MUNI, Víte...? (15. srpna 2016. Dostupné online: https://www.em.muni.cz/vite/8066-jak-se-zilo-ve-stredoveku [cit. 26. 3. 2024]
ŠKVRŇÁK, Jan. Daně. e-středověk (16. 8. 2005). Dostupné online: https://www.e-stredovek.cz/post/dane/ [cit. 26. 3. 2024]
ZAORAL, Roman. "Ceny a mzdy ve středověku / Prices and Wages in the Middle Ages (in Czech)." Příběhy starých mincí (2019): 146–151. Dostupné online: https://www.academia.edu/41[…]n_the_Middle_Ages_in_Czech_ [cit. 26. 3. 2024]
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
26.03.2024 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu