Cena A. Radoka
Text dotazu
Dobrý den,
píši bakalářskou práci a chtěla bych poprosit o radu s literaturou k Radokově ceně Hvězd na vrbě. Potřebovala bych nějaké články a recenze k projektu Vladimíra Morávka: Čechov Čechům a k inscenaci Tomáše Vůjtka: S nadějí, i bez ní. Kde přesně bych mohla informace hledat? V jakých odborných časopisech? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Cena Alfréda Radoka je výroční cena za umělecké výkony v rámci českého divadla, udělovaná na základě hlasování kritiků. Anketu mezi kritiky pořádá tradičně časopis Svět a divadlo (SAD).
Dokumentaci, stejně tak jako veškeré informace o inscenacích, včetně recenzí, naleznete v Informačně-dokumentačním oddělení Divadelního ústavu. Toto oddělení shromažďuje a zpřístupňuje informace o praktické divadelní činnosti profesionálních divadel a souborů České republiky.
Novinové výstřižky zakládané do fondů dokumentace jsou z denního tisku, odborný tisk je k dispozici ve studovně Knihovny Divadelního ústavu a vyhledávání v něm usnadňuje Bibliografické oddělení.
Fond obsahuje pozvánky, propagační tiskoviny, programy, novinové výstřižky recenzí a zpráv.
Příkladem uvádíme některé záznamy vyhledané v online katalogu Divadelního ústavu na adrese http://www.idu.cz/cs/bibliograficke-oddeleni:
* KOLÁŘ, Jan. S nadějí, i bez ní. Divadelní noviny 1210-471X Roč. 22, č. 16 (1.10.2013), s. 4
* MIKULKA, Vladimír. Morávek Čechovovi. Kritická příloha Revolver Revue 1211-118X č. 27 (200311), s. 92-99.
Pozn.: Rozsáhlá studie analyzuje jednotlivé inscenace spojené v projektu Čechov Čechům a hodnotí projekt i jako celek
Zasíláme Vám kontakt na dokumentaci a knihovnu Divadelního ústavu, Praha 1, Celetná 17 (redakce časopis Svět a divadlo sídlí na stejné adrese), http://www.idu.cz/cs/divadelni-ustav-4, http://www.idu.cz/cs/sluzby-verejnosti-2, http://www.idu.cz/cs/kontakty. Pokud byste potřebovala pomoci s vyhledáváním ve zdrojích ústavu či měla jakýkoli dotaz týkající se tématu divadla, můžete využít poradenskou službu ústavu – tzv. Infopult. Odkaz na tuto službu naleznete na adrese http://www.divadlo.cz/infopult-ptejte-se.
Užitečným zdrojem by pro Vás také mohla být databáze českých článků evidovaných od r. 1991, jedná se o bázi ANL, volně dostupnou na adrese http://aleph.nkp.cz/F. Zde naleznete např. následující záznamy:
* VŮJTEK, Tomáš. S nadějí, i bez ní. Svět a divadlo, 2010, 21(2), s. 129-153. ISSN 0862-7258.
* BALÍČKOVÁ, Anna. Čechov podle Morávka, nebo Morávek podle Čechova?. Hradecké noviny, 2002, 11(254), s. 9. ISSN 1210-602X
* MAREČEK, Petr. Morávkův Čechov se stal Událostí sezony. Mladá fronta Dnes. Seš. D, Kraj hradecký Dnes, 2003, 14(222), s. 3. ISSN 1210-1168.
Dostupnost periodik věnujících se divadlu poté můžete vyhledat v Souborném katalogu ČR - periodika (báze SKCP) na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Zde si ověříte dostupnost časopisů v českých knihovnách, pro vyhledání konkrétních článků v periodikách Vám poté poslouží výše zmíněné zdroje.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.05.2014 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu