cekhaus
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal:
Co je to "cekhaus"??? vím jen, že je to nějaká budova.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Cekhaus (Cekhauz) je historická budova v centru Bialystoku v Polsku, náměstí Kosciuszka 4. Dnes je tam státní archiv (od roku 1960 Národní archiv). Jedná se o barokně - klasicistní budovu ve tvaru zámku z let 1795-1807; prvním majitelem byl hejtman Jan Klemens Branicki. Původně se mělo jednat o budovu zbrojnice, ale nakonec sloužila jako sklad požární techniky. Za války v roce 1944  byla budova zničena a přestavěna v letech 1953 - 1956 podle návrhu Zenona Filipczuka.
V meziválečném období byly v budově obchody a kavárny. V roce  1919 město pronajalo budovu křesťanské asociace kooperativního "sjednocení". Rusové v roce 1939 plánovali přestavbu bývalé zbrojnice na kavárnu, která byla uskutečněna až německými okupanty v roce 1941 a jmenovala se kavárna "Deutsches Hauskaffe".
Doporučujeme v případě většího zájmu o tuto budovu např. knihu MONKIEWICZ, Waldemar. Białyskok i okolice : Przewodnik. Warszawa : Sport i Turystyka, 1979. Signatura NK ČR  H 072294.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2014 14:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu