cechovnictví, ochranné známky
Text dotazu
Můžete mi prosím sdělit nějaké informace k tématu cechovnictví a vznik ochranných známek.
Odpověď
"Počátky tradice užívání označení sloužící k určování původu výrobků a služeb spadají už do období starověku, kdy se určitá označení používala ve spojitosti s keramickými, cihlářskými a koženými výrobky. Označení byla tvořena písmeny, značkami, iniciály výrobce, grafickými a obrazovými symboly, které byly vytvářeny na povrchu výrobků nebo k nim byly připevňovány. Tento zvyk se dále rozšiřoval, ve starověku a zejména v novověku, kdy začalo docházet ke směnám výrobků a k hromadné výrobě. Zásadní rozvoj, především co se týče právní ochrany označení, však nastal až ve druhé polovině 20. století. Nejpokrokovějšími zeměmi v této oblasti byly USA, Německo, Anglie, Francie a Rakousko. V našich zemích byla novodobá úprava ochrany práv na označení založena rakouským císařským patentem č. 230 z roku 1859, v roce 1890 byl na území tehdejšího Rakouska zřízen ústřední známkový rejstřík. Po vzniku České republiky v roce 1918 došlo k převzetí dříve platných rakouských právních úprav (zákony č. 469 a 471 z roku 1919 a zákon č. 261 z roku 1921)....
viz. http://www.ochranne-znamky.info/index.php?page=historie&lang=cz
Zdroj: ASPI, databaze pravniho informacniho systemu. Poskytuje predpisy ze Sbirky zakonu elektronickou cestou.
Zakon c. 19/1890 r.z. Zakon ze dne 6. ledna 1890 o ochrane znamek "Znamkami rozumeji se v tomto zakone zvlastni znacky, ktere k tomu slouzi, aby vyrobky a zbozi k obchodnimu obratu urcene od jinych vyrobku a zbozi stejneho druhu se rozlisovaly (obrazy jinotajne, sifry, vignety apod.)....
Zakon c. 471/1919 Sb., tykajici se zatimnich opatreni k ochrane znamek,...
Schvaleno: 24.7.1919 Rozeslano: 11.8.1919 Ucinnost od: 11.8.1919 Zruseno:
1.4.1952
Zakon c. 261/1921 Sb., kterym se rozsiruje platnost predpisu o ochrane znamek ...
Schvaleno: 30.6.1921 Rozeslano: 5.8.1921 Ucinnost od: 19.8.1921
Z tistenych zdroju mohu doporucit:
MELICHAR, Frantisek. Dejiny cechovnictvi v Cechach. Praha: Unie, 1902.
KUCERNAKOVA, Petra. Ochranne znamky. Brno: Masarykova univerzita, 1995.
Organ, ktery se zabyva ochranou prumysloveho vlastnictvi, je Urad prumysloveho vlastnictvi, ustanoveny zakonem c. 21/1993 Sb.
http://www.statnisprava.cz/rstsp/adresar.nsf/i/11293
Domnivam se, ze i tato instituce  by Vam mohla poskytnout informace k Vasi praci.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu