cechovní znak, cech bednářů
Text dotazu
Nemohu sehnat znak cechu bednářů.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
cechovní znaky bednářů a bečvářů byly v jednotlivých městech částečně odlišné. Jednalo se ovšem především o bednářské náčiní, tzn. palice na pobíjení obručí, kružidlo, poříz, nůž aj. a hotové výrobky, například sud.
Nejčastějšími symboly, které se objevují na cechovních znacích i v okolních zemích, jsou sud a kružidlo.
Například pražští bednáři měli již v polovině 15. století za symbol bílý praporec, na němž byla vyobrazena palice a kružidlo.
Později se ve štítu pražského cechovního znaku objevuje sud a kružidlo. Na praporci, který byl zhotoven k příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem, jsou pod královskou korunou vyobrazeny zlaté řemeslné atributy (sud, palice, kružidlo), po straně se zlatými lvy.
Pro ilustraci se můžete podívat na internetové stránky města Aše, kde je místní cechovní štít bednářů vystaven:
http://www.muas.cz/vismo/galerie3.asp?u=52&id_org=52&id_galerie=1878&id_fotopary=24194&p1=&p2=&p3= . Na vyobrazení je již zmíněné pracovní náčiní.
Jak již bylo řečeno, cechovní štíty a praporce se částečně lišily. Znak cechu v určitém městě by Vám mohlo pomoci nalézt místní městské či okresní muzeum.
Obrátit se můžete také na Heraldickou společnost v Praze::
http://www.heraldicka-spol.net/ nebo na Českou genealogickou a heraldickou společnost v Praze: http://www.genealogie.cz/. Cechovní heraldika a symbolika je jedním z oborů jejich zájmu.
Heraldická společnost v Praze vydává každoročně Heraldickou ročenku. Některé články se cechovní symboliky týkají. Seznam článků naleznete na internetových stránkách: http://rodopisne-prirucky-on-line.wz.cz/her-roc.pdf. Většinu článků si můžete přečíst na stránkách Heraldické společnosti v Praze. V ročence z roku 1983 je například zmíněn článek o cechovních znacích v časopise Panorama: Loudová.V. Cechovní znaky. Panorama. 1981. č.6. s.7 - 12.
Cechy některých měst ( Olomouc, Pelhřimov, Hlinsko, Jihlava, Boskovice, Přerov aj.) přibližují publikace, které naleznete v katalogu Národní knihovny ( NKC): http://sigma.nkp.cz/cze/nkc .
Zdroje:
HRDLIČKA, Jakub. Pražská heraldika : znaky pražských měst, cechů a měšťanů. Praha : Public History, [1993]. ISBN 80-901432-8-8
SEDLÁK, V.J. O počátcích erbů pražských cechů. Praha : Svaz přátel rodopisu, 1945
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu