Čečensko
Text dotazu
Velmi důležite! Prosím o odpověď do 24 h
Dobrý den! Chtěla bych vás poprosit jestli by jste mi mohli něco napsat o ČEČENSKU??? Kde leží? Co tam je(byla) za válku teďka někdy?! V jakém směru atd... Předem vám velmi děkuji. Na shledanou
Odpověď
Dobrý den, Čečensko (oficiálně Čečenská republika) je autonomní republika v rámci Ruské federace. Nachází se na severním Kavkaze.
V době rozpadu SSSR skupina čečenských představitelů vyhlásila nezávislost a samostatnost republiky, která trvala od r. 1991 do r. 1994. V r. 1994 Čečensko odmítlo podepsat přidružovací smlouvu s Ruskou federací, čehož důsledkem byla válka s Ruskem, zahájená Ruskem v r. 1994. Válka měla za cíl ovládnout Čečensko. Skončila v r. 1996 de facto vítězstvím povstalců. V r. 1999 Rusko zahájilo další válku, která trvá v podstatě dodnes. Oficiálně Rusko zdůvodňuje válku ochranou celistvosti území Ruské federace a bojem s muslimským fundamentalismem. Po celou dobu od vyhlášení samostatnosti jediným státem, který uznával Čečensko za samostatnou republiku byl (do r. 2001) Afghánistán pod vládou Talibů.
Základní údaje o Čečensku najdete na internetových stránkách http://geography.upol.cz/soubory/lide/halas/RFRUS/Cecensko.pdf a http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ce%C4%8Densko. Informace o válce v Čečensku najdete na adresách:
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10616.html
http://www.watchdog.cz/?lang=3
http://www.e-polis.cz/mezinarodni-bezpecnost/73-cecensko-neresitelny-konflikt.html.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 09:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu