Causerie, polemika
Text dotazu
Dobrý den., chtěla jsem Vás požádet, zda-li nevíte, kdo napsal jakoukoliv causerii a polemiku...
Stačil by třeba titul knížky, nebo její webový odkaz, předem děkuji....
Odpověď
Dobrý den,
na základě Vašeho dotazu Vám zasíláme výklad pojmů causerie a polemika.
Akademický slovník cizích slov. I. díl. A-K. Praha : Academia, 1995. s. 121. ISBN 80-200-0523-4.
causerie [kórzí], -e [-rije] i neskl. ž. liter. vtipná, duchaplná úvaha o něj. problému společenském, kulturním ap., vzbuzující dojem besedy čtenáře s autorem, druh novinového žánru
Akademický slovník cizích slov. II. díl. L-Ž. Praha : Academia, 1995. s. 601. ISBN 80-200-0524-2.
polemika, -y ž <ř> útočně zahrocený názorový spor vedený ústně nebo tiskem; prudká výměna názorů; polemický příd.: p. spis, tón útočný; polemicky přísl.; polemičnost, -, ž sklon k polemice, záliba v ní
neskl. - nesklonný
ž. - ženský rod, femininum
- z francouzštiny
<ř> - z řečtiny
liter. - literatura, literární (věda) (zahrnuje i poetiku) příd. - přídavné jméno, adjektivum přísl. - příslovce, adverbium, příslovečný
Další vysvětlení obou literárních útvarů naleznete v Lexikonu literárních pojmů či Slovníku literární teorie. Část informací z hesel causerie a polemika uvádíme:
PAVERA, Libor; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. s. 59, 282. ISBN 80-7182-124-1.
V 19. století proslul svými causeriemi francouzský kritik Ch.-A. Sainte-Beuve, jenž je posléze vydal knižně pod názvem Pondělní pohovory. V současné české literatuře je k neobyčejné kultivovanosti dovedl M.Horníček (Dobře utajené housle, Javorové listy, Listy z Provence ad.).
Mezi výrazné osobnosti, které vedly polemiky, patřil F.X.Šalda, F.Peroutka, v novější době V.Černý, M.Kundera, V.Havel.
Slovník literární teorie. Praha : Československý spisovatel, 1984. s. 52.
Mistrem literární i žurnalistické causerie, dotýkající se nejrůznějších témat z minulosti i přítomnosti a psané svižný, častp humoristickým tónem, byl v české literatuře Jan Neruda.
Příklady causerii a polemik můžete nalézt i v Elektronickém katalogu NK ČR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), stačí zadat výrazy causerie, polemika do pole "Kombinace slov z různých polí".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2008 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu