catalogus cleri
Text dotazu
Zabývám se genealogií a došla jsem k názoru, že by mi mohl pomoci catalogus cleri, potřebuji totiž zjistit, odkud byl p. František Antonín Tišera, od roku 1743 farář ve Štěpánovicích v jižních Čechách, tedy biskupství českobudějovické.
Našla jsem, že v Národní knihovně ČR by měl být "Catalogus universi cleri archi-diocesani forensis, seu extra Pragam". Místo uložení - knihovní fondy a služby. Dokonce je uvedena signatura (II 003034/R.1948), tam mě ale mate r. 1948. Já bych potřebovala rok 1743.
Prosím o sdělení, jak bych si mohla přijet danou publikaci nastudovat. Vím, že není určitě uložena v Klementinu a že budu muset čekat. Mohla bych to potom zvládnout s jednodenní vstupenkou?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
katalog pražského arcibiskupství z roku 1943, do kterého si přejete nahlédnout:
Catalogus universi cleri archi-dioecesani forensis, seu extra Pragam habitantis
Národní knihovna ČR ve svém fondu bohužel nemá.
První rok který je v Národní knihovně k dispozici je 1751.
Signatura, kterou jste uvedla patří ke katalogu z roku 1948.
Podle Souborného katalogu České republiky mají ve svém fondu katalog i toto instituce a knihovny:
Knihovna Národního archívu Praha
Archiv hl. m. Prahy
Studijní vědecká knihovna Plzeň
Muzeum města Ústí nad Labem
Bohužel, nejstarší rok, který jsme nalezli je 1746.
Štěpánovice dnes patří pod Římskokatolickou farnost Lišov.
Můžete se zkusit obrátit na farnost, zda nemají Vámi hledaný údaj nebo nejsou schopni Vás k němu nasměrovat.
Další eventuální možností je zkusit se obrátit na Státní oblastní archiv v Třeboni, zda nemají záznamy o farnostech a farářích v jižních Čechách, otázkou je, zda tam údaj o narození  Františka Antonína Tišera bude.
I když nyní zřejmě nebudete mít důvod přijet do Národní knihovny ČR, na jednodenní vstupenku si knihy ani dokumenty vypůjčit nelze. Pro možnost absenční i prezenční výpůjčku je třeba být registrovaným čtenářem Národní knihovny ČR.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2021 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu