Časové řady a koeficient růstu (tempo)
Text dotazu
Dobrý den, promiňtě, že ruším. Chci se prosím Vás zeptat jestli je možné aplikovat na časovou řadu hodnot počtu cizinců v jednotlivých letech koeficient růstu pro získání hodnoty, o kterou se počet cizinců navýšil oproti předchozímu roku? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Ano, pokud chcete určit dynamiku časové řady oproti předchozímu roku, tak zvolíte koeficient růstu. Jedna z učebnic je volně dostupná na internetu, viz. http://nb.vse.cz/~arltova/vyuka/crsbir02.pdf. Na straně 15 se dozvíte nejen jak vypočítat koeficient růstu oproti předchozímu roku, ale i jak vypočítat průměrný koeficient růstu za celé období, po které byly sbírány datové údaje, případně sezónní a čtvrtletní ukazatele.
Pokud budete chtít látku nastudovat z více zdrojů, půjčte si například:
* MORAVOVÁ, Jiřina a POUROVÁ, Zoja. Příklady z ekonomické statistiky. 1. vyd. Praha: SPN, 1987. 162 s.
* KARPÍŠEK, Zdeněk a DRDLA, Miloš. Statistické metody. Vyd. 5. Brno: Zdeněk Novotný, 2001, ©1997. 97 s. Studijní text pro studium BA Hons. ISBN 80-214-1832-X.
* JÍLEK, Jaroslav a SVOBODA, Karel. Úvod do statistické analýzy konjunktury. Vyd. 1. V Praze: Vysoká škola ekonomická, 1997. 138 s. ISBN 80-7079-081-4.
* JAROŠOVÁ, Eva. Statistika B: řešené příklady: určeno pro stud. všech fakult VŠE Praha. 1. vyd. Praha: Vysoká škola ekonomická, 1994. 229 s. ISBN 80-7079-328-7.
* STRÁDALOVÁ, Jarmila a KUBÁTOVÁ, Květa. Vybrané kapitoly ze statistiky I. 2., přeprac. vyd. Praha: Karolinum, 1992. 285 s. ISBN 80-7066-618-8.
Obor
Matematika
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2016 16:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu