časopisy
Text dotazu
Prosím o sdělení, zda zde v Praze jsou k dispozici
časopisy :
Moravský jih
Selské listy
Moravský hospodář
vše z období do roku 1939
Předem děkuji za zprávu
Odpověď
Dobrý den,
nejjednodušším způsobem pro ověření dostupnosti periodik vydaných na našem území do roku 1945 je využití souborné databáze periodik - báze PER, kterou na svých stránkách zpřístupňuje Moravská zemská knihovna, kde jsou ve většině případů uvedeny i signatury a dostupné roky; nejsou zde sice všechny knihovny, ale velké knihovny s právem povinného výtisku (ať v minulosti nebo nyní) ano, z Prahy se jedná především o Knihovnu Národního muzea a Národní knihovnu ČR.
Je však třeba zdůraznit, že báze nerozepisuje všechny ročníky podrobně, tedy nemusí být v konkrétní knihovně kompletní (ale mohou).
Podle této báze PER
Moravský jih - NK ČR - sg. 54 A 1055, roky 1920-1938 (ověřeno v naskenovaném Generálním katalogu I v systému Katif http://katif.nkp.cz)
- podle báze PER vlastní i Knihovna Národního muzea - sg. Z 123 B 20
1921-1937
Selské listy - NK ČR - sg. 54 A 1018 roky 1919-1935, sg. IV A 449 roky
1936-1941 - toto je sg. Národního konzervačního fondu (ověřeno v naskenovaném Generálním katalogu I)
- podle báze PER vlastní i Knihovna Národního muzea - sg. Skř XVI 84 A 19 (roky neuvedeny, periodikum vycházelo podle této báze 1922-1941)
Mladý hospodář - NK ČR podle báze PER nemá, ověřeno v naskenovaném Generálním katalogu I.
- podle našeho generálního katalogu máme za roky 1940-42 titul Moravský
hospodář: Orgán moravského zemědělství: Věstník České zemědělské rady v Brně
- sg. 54 C 2953
- podle báze PER vlastní Knihovna Národního muzea - sg. Z 47 D 10 (roky neuvedeny)
Báze PER http://www.mzk.cz/databaze/vol_baze.php#per uvádí u výše uvedených titulů i další knihovny.
Dalším možným zdrojem pro ověření dostupnosti jsou další souborné katalogy, doporučujeme především bázi SKCP (Souborný katalog ČR - báze periodik), zde ovšem dokumenty vydané před rokem 1945 nejsou ještě kompletně doplněny.
Dále případně doporučujeme obrátit se na Zemědělskou a potravinářskou knihovnu (součást UZEI)v Praze, která jako oborová knihovna by mohla tato periodika vlastnit také - http://www.nzpk.cz/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 14:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu