Časopis Národní divadlo
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc při hledání informací o časopisu Národní divadlo. Vím, že vychází i v dnešní době, ale potřebuji spíše informace o jeho historii (od kdy vychází, kdo ho vedl, jaké druhy článků v něm byly). Jde mi hlavně o období let 1910 - 1945.
Odpověď
Dobrý den,
časopis Národní divadlo vycházel od r. 1923, nejdřív pod názvem Národní a Stavovské divadlo poté v letech 1930-1974 jako Národní divadlo, následně v letech 1978-1996 pod názvem Národní divadlo informuje. Od r. 1996 vychází časopis opět pod názvem Národní divadlo. V letech 1974-1978 pravděpodobně (dle informací obsažených v nám dostupných databázích) časopis nebyl vydáván. V letech 1923-1932 bylo toto periodikum týdeníkem, v letech 1932-1974 vycházelo dvakrát měsíčně.
Seznam některých redaktorů a přispěvatelů v prvním dvacetiletí existence časopisu najdete Přehledu hlavních literárních časopisů 1897-1945, který zpřístupňuje Ústav české literatury Akademie věd na adrese http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/dejiny/hcl/dcl4/PC.pdf.
V časopise se objevovaly především teoretické články, úvahy a fejetony týkající se klasické a současné dramatiky a divadelní tvorby. Byly doplněny informacemi o činnosti Národního divadla a divadelním i okolodivadelním dění v Československu a v zahraničí (v době protektorátu byla reflexe zahraniční divadelní scény omezena). Pokud se jedná o fungování periodika za protektorátu, mohl by pro Vás být zajímavý i text Josefa Hermana Články z povinnosti: http://host.divadlo.cz/noviny/clanek.asp?id=20504.
Zdroje:
Online katalog Národní knihovny – http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 16:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu