časopis Mladý svět
Text dotazu
Ve kterém měsíci a roce vyšel poprvé časopis Mladý svět?
Odpověď
Mladý svět začal vycházet v roce 1959 jako týdeník. První číslo nemá uvedeno přesné datum, druhé je datováno 12. ledna 1959.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 14:10
Henžlík píše:
Pondělí 14.12.2015 16:32
Před prvním číslem MS vyšlo ještě číslo NULTÉ, rozdávané zdarma.
PSK - admin píše:
Středa 16.12.2015 15:08
Dobrý den,
o tom, že by vyšlo nulté číslo Mladého světa v roce 1958, jsme se dočetli, viz odkazy níže. Fakticky ale ve zdrojích, které popisují periodikum, o nultém čísle zmínka není. Máme svázaný celý první ročník Mladého světa (1959), ale ani tam nulté číslo vevázané není a neuvádí ho ani katalog.
Mladý svět začal vycházet 5. ledna 1959, stál 1 Kčs a měl 16 stran. V prosinci roku 1958 vyšlo nulté číslo MS, od ledna pak již vycházel pravidelně, každé pondělí...
file:///C:/Users/SEDLACKOVAJ/Downloads/BPTX_2009_2__0_198497_0_86811.pdf
Týdeník Mladý svět byl mezi českými časopisy legendou, a to především pro svou „předlistopadovou minulost". Ač byl vydáván svazem mládeže, tedy mládežnickou odnoží komunistické strany, a byl často poplatný době, působil na tehdejším chudém trhu jako svěží a moderní časopis.
Jeho vydávání skončilo posledním číslem 7. června 2005. Z jeho původní podoby zůstala jen obálka a logo. Obsah tvoří články připravené redakcí časopisu Instinkt.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domov[…]ik-mlady-svet-20140105.html
Na str. 147 v KONČELÍK, Jakub a kol. Dějiny českých médií 20. století. Praha: Portál, 2010. se píše pouze: " V roce 1958 vznikl týdeník Mladý svět."
Na str. 293 v BEDNAŘÍK, Petr a kol. Dějiny českých médií od počátku do současnosti. Praha: Grada Publishing, 2011. se uvádí rok vzniku 1959; v šedesátých letech velmi populární a pokrokový, v době normalizace došlo k výrazným personálním změnám, periodikum představovalo časopis určitého životního stylu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu