Časopis Kodym
Text dotazu
Dobrý den,
Proč se prosím jmenuje hospodářský časopis Kodym?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
časopis se jmenuje asi podle vydavatele Filipa Stanislava Kodyma, viz níže:
Brzy se zapojil do publikační činnosti. Roku 1844 vydal Nedělní zábavy, populárně-naučné čtení v jedenácti svazcích. Po roce 1847 strávil zhruba rok a půl v Litomyšli, odkud se znovu vrátil do Prahy. V letech 1852-62 vydával Hospodářské noviny, které byly zpočátku prakticky jediným čtením venkovského rolnictva a v době Bachova absolutismu jedním z hlavních center českého národního života vedle Mikovcova Lumíra.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Filip_Stanislav_Kodym
Údaje z databáze AUT – národní autority na www.nkp.cz:
Kodym, Filip Stanislav, 1811-1884
Narozen 1. 5. 1811 v Opočně, zemřel 4. 10. 1884 v Šárce u Prahy. MUDr., politik, ekonom, popularizátor věd, redaktor Hospodářských novin. Práce v oboru popularizace vědy, překladatel z němčiny.
Zdroj     PNP-LA
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000016628&local_base=AUT
Další zdroj:
„Bakalářská práce obsahuje pro lepší uvedení do problematiky kapitolu o Opočně ve 2. polovině 19. století...
Jednotlivé spolky jsou popsány většinou do doby otevření Kodymova národního domu...
Podkapitoly se zabývají Václavem Javůrkem, stavitelem Kodymova národního domu a Filipem Stanislavem Kodymem, po němž se národní dům jmenuje...
V Archivu města Opočno jsem našla plánek ke stavbě Kodymova národního domu, informace o Lidové knihovně, která sídlila v Kodymově národním domě a údaje vztahující se k Jednotě Kodym...“
PRÁZOVÁ, Iveta. Spolková činnost v Opočně ve 2. polovině 19. století a vznik Kodymova národního domu. Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové, 2017.
Bakalářská práce.
https://theses.cz/id/4ct3j4/STAG88255.pdf
Vzhledem k tomu, že se po F. S. Kodymovi jmenoval Národní dům, spolek Jednota, tak nejspíš také časopis, který vydával.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.11.2018 17:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu