časopis Čechoslovák
Text dotazu
Rada bych se zeptala, jake podminky musim splnit
pokud bych se chtela podivat na casopis Cechoslovak v Anglii, Cechoslovak a
Cechoslovak v zahranici , vydavanych v letech 1939-1945. Nejsem clenem
knihovny. Take bych se chtela zeptat ve ktere studovne bych casopis nasla,
nebo zda si ho musim dopredu objednat. Pokdu ano, tak jak dlouho dopredu a
na kdy. Nejsem si jista s oteviraci dobou. Predem mnohokrate dekuji ..
Odpověď
Dobrý den,
časopis Čechoslovák (resp. Čechoslovák v Anglii, Čechoslovák v zahraničí) si v Národní knihovně ČR můžete prohlížet dvěma způsoby, buď v digitalizované, nebo tištěné podobě.
Digitalizovaná periodika a starší monografie lze prohlížet prostřednictvím digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz ), titul snadno naleznete pomocí jeho názvu. Jedná se však o periodikum chráněné autorským zákonem, proto je jeho zpřístupnění v plném rozsahu omezeno pouze na počítače v budově NK ČR. Kramerius je k dispozici již v Hale služeb (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm ), kde se čtenáři registrují, mohou vyhledávat v katalozích a vyzvedávají/vracejí své absenční výpůjčky. Pro využívání Krameria v Hale služeb není nutné být registrovaným uživatelem knihovny, požadované stránky si také můžete vytisknout (A4 černobíle za 2,- Kč, A3 černobíle za 4,- Kč). Pokud si potřebujete časopis projít důkladněji, bylo by možná vhodnější navštívit studovnu Referenčního centra hned naproti vrátnici (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ), která má zvlášť pro Kramerius vyhrazené dva počítače s velkou obrazovkou. Pro vstup do studovny budete potřebovat alespoň jednodenní vstupenku do studoven za 10,- Kč, jinak byste zřejmě měla problémy projít přes vrátnici. I v Referenčním centru je možné tisknout za stejných podmínek jako v Hale služeb.
V případě, že preferujete spíše tištěnou formu periodika, jeho bibliografický záznam je možné nalézt v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), pod ikonou Exempláře jsou k dispozici jednotlivé ročníky s možností objednání do studovny k prezenčnímu studiu.
Online objednávku však mohou provést pouze uživatelé již registrovaní v NK ČR s platným čtenářským průkazem.
Registrace se provádí výhradně osobně v Hale služeb, kde je třeba vyplnit evidenční list, prokázat se platným průkazem totožnosti a uhradit registrační poplatek (100,- Kč za registraci + 10,- Kč za plastový průkaz).
Bližší informace o registraci na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 .
Průkaz je platný 1 rok od data registrace s možností prodloužení a je aktivní okamžitě, můžete tedy ihned objednávat dokumenty, využívat zdroje NK ČR atd.
Expedice svazků ze skladiště v Klementinu trvá zhruba 2 hodiny. Dokumenty jsou poté na jméno uživatele připraveny ve Všeobecné studovně (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vseob_stud.htm ). U periodik je možné najednou zpřístupnit 6 svazků, po domluvě se službou ve studovně lze případně objednat další, záleží na tom, jak rychle je dokážete zpracovat.
Svazky se ve studovně rezervují na 1 týden, s každou Vaší návštěvou se lhůta prodlužuje (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vseob_rad.htm ).
Časopis je možné také samoobslužně kopírovat, záleží ovšem na rozměrech svazku, který nesmí přesáhnout formát A4. Můžete si také přinést vlastní digitální fotoaparát, kterým si můžete stránky fotit, ovšem bez blesku a zvukových doprovodů a nejprve je vždy třeba domluvit se přímo se službou ve studovně.
Od 4.7. do 4.9.2011 je Národní knihovna otevřena podle letní provozní doby, tzn. Hala služeb Po-Pá 10.00-18.00, Referenční centrum Po-Pá 9.00-19.00 a Všeobecná studovna Po-Pá 9.00-19.00 (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_provoz_doba.htm ).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 11:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu