časopis Akord
Text dotazu
Dobrý den,
potřebuji poradit, kde hledat nějaké bližší informace o literárním časopise Akord. Obecně a potom hlavně mezi lety 1938 a 1944. Neexistuje nějaká publikace o Akordu či obecně o literárních časopisech? Základní informace mám z Lexikonu č. literatury a z Dějin č. literatury 4, ale chtěla bych vědět víc.
Děkuji předem za odpověď, přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že historie časopisu Akord nebyla ještě podrobněji zpracovaná. Také neexistuje zatím publikace, která by se dopodrobna zabývala českými literárními časopisy v této době.
Kromě Vámi zmíněných lexikonů je heslo o Akordu poměrně dobře zpracováno i ve Slovníku českých literárních časopisů, periodických literárních sborníku a almanachů 1945-2000 Blahoslava Dokoupila (vydáno nakladatelstvími Host a Votobia v r. 2002) - článek obsahuje i bibliografii, která by Vám mohla být pomocná ve Vašem pátrání.
Nějaké informace najdete možná i v monografiích o osobnostech spojených s
Akordem: Jaroslavu Durychovi, Janu Zahradníčkovi, Bedřichu Fučíkovi, Václavu Renčovi atd.. např.:
Putna, M. C.: Jaroslav Durych. Praha: Torst, 2003
Durych, V.: Jaroslav Durych : život, ohlasy, soupis díla a literatury o něm. Brno: Atlantis, 2000
Zejda, R.: Byl básníkem! : život a dílo Jana Zahradníčka. Tišnov: Sursum, 2004
Kalista, Z.: Vzpomínání na Jana Zahradníčka. Munchen: Obrys / Kontur : Opus bonum, 1988.
Zajímavé by pro Vás určitě mohlo být i nahlédnutí do samotného časopisu.
Ročníky 1938-1944 by se dle Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) měly nacházet ve fondech: Národní knihovny, Centrální katolické knihovny UK v Praze (http://www.ktf.cuni.cz/KTF-36.html), Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích (http://www.cbvk.cz), Vědecké knihovny v Olomouci (http://www.vkol.cz), Knihovny Univerzity Palackého v Olomouci (http://knihovna.upol.cz/katalog.html).
Více informací by Vám také mohly poskytnout Památník národního písemnictví (e-mail: post@pamatniknarodnihopisemnictvi.cz) a Ústav české literatury Akademie věd ČR (http://www.ucl.cas.cz).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2008 12:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu