cash flow
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych doporučit nějaké zdroje (knihy nebo odborné články) na téma historie výkazu cash flow (celosvětově) a historie výkazu cash flow v České Republice.Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k tématu dějiny cash flow se nám bohužel také nepodařilo najít relevantní dokumenty. Většina článků (resp. knih) se zabývá pojmem cash flow obecně, vysvětluje jeho podstatu, udává příklady jeho praktického použití.
Dle nalezených záznamů se zdá, že cash flow se v zahraničí objevilo v 80. letech, u nás se o něm začíná psát počátkem 90. let. Prošli jsme záznamy článků většinou z odborných časopisů a bohužel k historii, resp. vzniku cash flow se bohužel žádný nevyjadřuje (seznam projitých článků viz níže). Další možností je projít publikace a pokusit se vyhledat něco k historii chas flow; procházení publikací ovšem není v popisu náplně ani v možnostech služby Ptejte se knihovny.
Pokud byste měl zájem o nahlédnutí do těchto publikací, můžete zkusit prohledat jak starší knihy (tedy v období, které se váže cca ke vzniku cash flow), tak také samozřejmě novější.
Knihy naleznete v katalozích volně dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F, především Souborný katalog ČR (báze SKC), Česká národní bibliografie (báze ČNB) a katalog NK ČR (báze NKC). Knihy dohledáte jednoduše zadáním termínu "cash flow". Mezi starší publikace patří např:
* Larson, Kermit D. a Pyle, William W. Fundamental accounting principles: statement of cash flows edition. 11. ed. Homewood: Irwin, 1988. 1076 s. ISBN 0-256-06823-2.
* Clark, John J., Hindelang, Thomas J. a Pritchard, Robert E. Capital budgeting: planning and control of capital expenditures. 2nd ed. Englewood Cliffs: Prentice-Hall, 1984. xii, 563 s. ISBN 0-13-114348-4.
* Hermanson, Roger H., Edwards, James Don. a Rayburn, L. Gayle. Financial accounting. 4. ed. Homewood: Irwin, 1989. ixx, 938 s. ISBN 0-256-06762-7.
* Warren, Carl S. a Fess, Philip E. Principles of financial & managerial accounting. 3. ed. Cincinnati: South-Western, 1992. xix, 1214, [47] s. ISBN 0-538-81407-1.
* Freiberg, František. Cash-flow: řízení likvidity podniku. Vyd. 1. Praha: Management Press, 1993. 150 s. ISBN 80-85603-30-6.
* Klainová, Naděžda. Nový cash flow: (přehled o peněžních tocích). Olomouc: Reklamní agentura TWIN, 1996. 123 s. ISBN 80-238-0545-2.
Mezi novější publikace patří:
* Lasher, William R. Financial management: a practical approach. 6th ed. Mason: South-Western, Cengage Learning, C2011. xxi, 837 s. ISBN 978-0-538-74358-7.
* Kovářík, Michal. Využití finančních derivátů při zajišťování peněžních toků. Vyd. 1. Bučovice: Martin Stříž, 2011. 143 s. ISBN 978-80-87106-49-5.
* Sedláček, Jaroslav. Cash flow. 2., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2010. vi, 191 s. Praxe manažera. Business books. ISBN 978-80-251-3130-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102132807_1.pdf
Obáváme se však, že většina knih se nebude podrobněji zabývat historií cash flow, pokud vůbec.
Články v českých periodikách dohledáte v bázi ANL, která je dostupná na výše uvedené adrese.  Procházeli jsme tyto články, které by podle názvu a datu vydání mohly obsahovat požadované informace, ale bohužel se ukázalo, že nikoli:
* Urbánek, Jan. Když se řekne cash flow.... [1. část]. TOP, 1993, 4(14), s. 9. ISSN 0862-9862.
* Urbánek, Jan. Když se řekne cash flow.... [2. část]. TOP, 1993, 4(15), s. 9. ISSN 0862-9862.
* Freiberg, František. Cash-flow: nástroj řízení likvidity firmy. Finanční poradce podnikatele, 1997, 1, s. 15-25.
* Zámek, David. Cash flow (I-IX.). DaF týdeník, publikováno průběžně v roce 2001.  ISSN 1211-6238.
Pro dohledání informací k danému tématu můžete využít také zahraniční články. Ty můžete najít v licencovaných databázích (přehled těchto zdrojů dostupných v NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju, zde bychom Vám doporučovali především multioborové databáze typu Academic Search Complete či Wilson OmniFile Full Text Select, z oborově zaměřených poté Business Source Complete ; pokud nejste čtenářem NK ČR, zeptejte se v knihovně, kterou navštěvujete, zda má předplacené licencované online databáze).
Doporučujeme Vám se s dotazem obrátit spíše na Knihovnu Vysoké školy ekonomické, která je pro Vás dotaz přeci jenom z hlediska odborné stránky relevantnější a měla by mít ve svých fondech odborné ekonomické tituly a využívat i takto zaměřené informační zdroje. Knihovna je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/vysoka-skola-ekonomicka-centrum-informacnich-a-knihovnickych-sluzeb/), naleznete ji také v přehledu knihoven ve formuláři pro zadání dotazu (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu).
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
10.05.2013 12:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu