Carthago delenda est
Text dotazu
Dobrý den, píši s dotazem na známé úsloví "Carthago delenda est" - "Kartágo musí být zničeno", jež měl Cato st. připojovat na závěr svých veřejných vystoupeních v senátu. Tuto informaci jsem násobněkrát ověřil, ale nikde jsem nenalezl jediný příklad takové řeči. Měla by se patrně nalézat v jeho Orationes, ale ani ty nemohu sehnat. Chci tedy poprosit o pomoc s hledáním konkrétních případů řečí, kdy tato slova užil.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu na původní znění dnes používaného úsloví "Carthago delenda est" jsme našli článek z roku 1934, který se ověřením této věty zabývá. Autor se snažil najít větu v původních zněních, dále pátral ve spisech Cicera, kde potvrdil nevraživost Cata proti Kartágu. Větu prakticky v dnešním znění objevil u historika Plutarcha. Plutarchos říká, že Cato vedl "boj" se senátorem - Publiem Scipiem Nasicou. Během hlasování Cato přidával ke každé otázce větu: "In my opinion "Carthage must be destroyed" [ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno]. Publius Scipio Nasica, naproti tomu, končil svou řeč "In my opinion Carthage must be spared" [ostatně soudím, že Kartágo musí být ušetřeno].
Článek je k dispozici v databázi JSTOR, ve které je možné si zdarma po registraci prohlédnout až 6 článků měsíčně.
LITTLE, Charles E. The Authenticity and Form of Cato's Saying "Carthago Delenda Est". The Classical Journal 1934. Vol. 29, No. 6 (Mar., 1934), pp. 429-435. Dostupný také z: https://tinyurl.com/wl4o5qu
Dále bychom Vám doporučili zkusit se podívat do latinských textů dostupných v Manuscriptoriu.
Zajímavé odkazy byste mohl též dohledat v tomto článku:
VOGEL-WEIDEMANN, Ursula. Carthago delenda est: aitia and prophasis. Acta Classica 1989. Sv. 32, s. 79-95. ISSN 0065-1141. Dostupný také z: http://www.casa-kvsa.org.za/1989/AC32-07-Weidemann.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu