Carl Knoll - továrna na porcelán v Karlových Varech - Rybářích
Text dotazu
Našel jsem starý porcelánový hrnek s logem karlovarského porcelánu a nápisem \"Carl Knoll\". Nevíte něco o historii této porcelánky?
Kde a kdy existovala?
Odpověď
Bývalá porcelánka Karla Knolla stála v Karlových Varech - Rybářích, před soutokem Rolavy s Ohří, na rozcestí U koníčka - po pravé straně směrem na Sokolov za mostem přes říčku Rolavu - před rokem 1989 zde byl areál Domácích potřeb Plzeň, dnes se v tomto areálu nachází řada soukromých podniků.
K historii porcelánky:
V roce 1842 koupil karlovarský obchodník Carl Knoll pozemky a dílnu na výrobu kameninových rour v Rybářích u řeky Rolavy, kde zřídil plavírnu kaolínu pro porcelánky v Karlových Varech a okolí. V podnikání se mu dařilo a za čtyři roky vybudoval také malou porcelánku se dvěma pecemi, v níž se vyráběly hrnky. Po dvaceti letech byla již na rozcestí v Rybářích prosperující továrna na porcelán se čtyřmi kruhovými pecemi. Vyráběly se zde lázeňské pohárky, figurální porcelán a servisy pro hotely v Karlových
Varech. Výrobky měly dobrou jakost hmoty, výtvarná úrověň však nevybočovala z průměru běžného pro tuto dobu.
V době rozkvětu zde byla práce pro 300 - 320 zaměstnanců, v době hospodářské krize v roce 1938 zde pracovalo 190 lidí. Po smrti Carla Knolla v roce 1868 převzali podnik synové Adolf, Karel a Ludvík, kteří rozšířili výrobu a mimo užitkový porcelán vyráběli i luxusní barevné a malované zboží.
K továrně patřil také porcelánový pavilónek v japonském stylu, který stál na ostrůvku na dnešním koupališti Rolava (v roce 1945 byl zcela
rozkraden a zničen) a vlastní vzorkovna s možností nákupu zboží. Objekt vzorkovny stojí v areálu dodnes, prošel řadou stavebních úprav (k horšímu) a
v současné době je již ve značně zchátralém stavu.
Od 1.1.1946 byla porcelánka zestátněna a zařazena do národního podniku První česká továrna na porcelán Karlovy Vary. V letech 1949 - 1951 byla "knolka" pro zaostalost a nerentabilnost z tohoto národního podniku vyřazena a objekty začaly být využívány jako sklady. K tomuto účelu sloužily až do roku 1990.
Použitá literatura:
Braunová, Alena. Kouzlo keramiky a porcelánu. 2. rozšířené vyd. Praha : Práce, 1985.
Poche, Emanuel. Český porcelán. Praha : Orbis, 1954.
Nová, Ilona a Chládek, Jiří. Porcelán kolem nás. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1991.
Jáchymovský, Vladislav. Ten dům nám nebourejte (XV.) : než bude pozdě. Lázeňský časopis, 1990, březen, s. 5.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
07.02.2008 15:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu