Čárka v pozdravu
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, jaká forma je správně, pokud píši e-mail. Je správně: Dobrý den pane Nováku nebo Dobrý den, pane Nováku?
Odpověď
Dobrý den,
odkazuji na internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český Akademie věd, která říká:
„Každý oficiální dopis (a rovněž e-mail) je náležité začít oslovením v 5. p. (i v případě písemného styku s institucemi, kdy jméno příjemce neznáme, např. Vážené paní, vážení pánové, Vážená paní / Vážený pane, Vážení, Vážení obchodní přátelé, Vážení partneři, Vážení klienti…). Povšechný pozdrav Dobrý den je v písemném styku považován za familiární. Hodí se pro styk osobní, telefonický, někdy také pro neformální, neoficiální nebo vnitřní e-mailovou korespondenci (např. s kolegy).“
Pokud tedy jde o oficiální e-mailovou korespondenci, správné oslovení by bylo „Vážený pane Nováku,“ nikoliv neformální „Dobrý den pane Nováku“.
Dále cituji internetovou jazykovou příručku: „Pokud adresát nemá funkci, hodnost nebo titul, oslovujeme ho v dopise Vážený pane a jeho příjmením v 5. p., např. Vážený pane Kučero, Vážený pane Pleskači.“
Více o oslovování v dopisech naleznete v kapitole Oslovení a závěrečný pozdrav na tomto internetovém odkaze: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=850&dotaz=osloven%C3%AD
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
01.10.2014 14:58
J. V. píše:
Úterý 31.05.2022 22:10
Tak přemýšlím, proč jste na dotaz neodpověděli. Tazatel neuvádí, jak moc formální má pozdrav být. Dovedu si představit, že např. kolegovi, se kterým se třeba docela dobře znám, ale vykáme si, napíšu právě ono "Dobrý den, pane Nováku". Proč ne? Dotaz nespočíval v tom, zda je oslovení společensky vhodné, ale která verze je správná...
PSK - admin píše:
Středa 01.06.2022 10:22
Dobrý den, máte pravdu, odpověď na tento dotaz není zcela přesná, ale konkrétní odpověď na tento dotaz byla v rámci služby Ptejte se knihovny zveřejněna již dříve zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/spravne-osloveni .
S pozdravem služba PSK
Karel píše:
Středa 18.10.2023 14:47
Dobrý den,
odkaz již nefunguje. Jaké je tedy prosím správné oslovení v emailové komunikaci. Je správně "Dobrý den Danieli", nebo "Dobrý den, Danieli". Případně zda je nějaký rozdíl pokud oslovuji "Dobrý den, pane Novotný", nebo "Dobrý den pane Novotný".
Mockrát děkuji.
Vajíčko
PSK - admin píše:
Středa 18.10.2023 16:41
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, odkaz v předchozím komentáři jsme upravili a už by měl být aktivní. K dotazu doplňujeme také další zdroje z Internetové jazykové příručky:
https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=151#nadpis16
https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=850
Podle jazykové příručky v takových případech rozhoduje i hledisko rytmického celku. Při jednoslovném oslovení, jako například. „Ahoj Jano“, oddělení čárkou není z rytmického hlediska nevyhnutelné. V případě delšího oslovení, jako například. „Dobrý den, pane Nováku“, se už čárka doporučuje, ale asi byste neudělali zásadní chybu, i kdybyste čárku nepoužili. V případě tohoto oslovení je spíše třeba dokázat rozlišit vhodnost jeho použití ve formálním styku. Více se dozvíte v uvedených zdrojích.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu