Čapkova povídka Šlépěj
Text dotazu
Dobrý den, Karel Čapek v povídce Šlépěj (Boží muka)
píše: "že jsem četl v Humovi o osamocené šlépěji v písku."
Vím, jedná se o povídku, ale stejně by mě zajímalo, je-li onen Hum (?)
vyfabulován či nikoliv, zda existovala, anebo neexistovala osobnost s tímto
jménem, která by psala o dané nadpřirozené problematie?
Odpověď
Dobrý den,
David Hume (1711-1776) je skutečná postava. Byl to skotský filosof, ekonom a historik. Svými filosofickými myšlenkami se Hume hlásil ke kritickému empirismu. Více se o Davidu Humovi můžete dočíst v publikacích:
* McGREAL, Ian Philip. Velké postavy západního myšlení : slovník myslitelů.
2.vyd. Praha : Prostor, 1999. ISBN 80-7260-002-8.
* STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. 7., přeprac. a rozš. vyd., V Karmelitánském nakl. 1. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2000.
ISBN 80-7192-500-4.
* SCRUTON, Roger. Krátké dějiny novověké filosofie : od Descarta k Wittgensteinovi. 2. vyd. Brno : Barrister & Principal, 2005. ISBN 80-85947-93-5.
* KUNZMANN, Peter. Encyklopedický atlas filosofie. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. ISBN 80-7106-339-8.
* CORETH, Emerich. Filosofie 17. a 18. století. 1. vyd. Olomouc :
Nakladatelství Olomouc, 2002. ISBN 80-7182-119-5.
* RÖD, Wolfgang. Novověká filosofie. II, Od Newtona po Rousseaua. 1.vyd.
Praha : OIKOYMENH, 2004. ISBN 80-7298-109-9.
Informace o Davidu Humovi můžete nalézt i na internetových stránkách:
* http://plato.stanford.edu/entries/hume/
* http://www.fsps.muni.cz/~sip/dokumenty_predmety/texty/Hume.pdf
* http://cs.wikipedia.org/wiki/David_Hume
O stopě v písku se píše v jeho knize: HUME, David. Zkoumání o lidském rozumu. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1996. ISBN 80-205-0521-0 (kapitola: O zvláštní prozřetelnosti a o příštím životě ).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu