capáry, karetní hra
Text dotazu
Potřeboval bych zjistit co nejvíce informací o karetní hře capáry, předpokládám že se hrála před 100 lety. Byla to hazardní hra o velké peníze. Na internetu se mi povedlo najít jedinou zmínku a to jen že to byla karetní hra což sem věděl.
Odpověď
Dobry den, bohuzel ani nam se nepodarilo najit informace o karetni hre capary. To, ze tato hra existovala, potvrzuji  vzpominky Vratislava Kutka na http://www.rovensko.cz/Kutek/rovensko-Kutek.htm, kde se pise:
"Hoste velmi casto hrali karty. Nejoblibenejsi hrou byl marias ruzneho druhu: ve trech, ve ctyrech, licitovany, krizovy, pauzirovany. Dale se hraly filky, bulka a jine hry. Tyto hry se hraly za male penize. Nekdy vsak se ukazalo na stole vice penez, kdyz se hralo oko, ferbl, capary. Hazardni hry nebyly vsak caste. ..."
Prosla jsem nekolik knih, ktere se zabyvaji hranim karet a historii karetni hry, ale nazev Vami sledovane hry nikde nebyl uveden. Z tech obsahlejsich uvadim:
SVOBODA, Tomas a kol.  Oficialni pravidla karetnich her. Praha: Eminent, 2002.
Spoluautorem vyse uvedene knihy je i Martin Benda, Urad Mestske casti Praha 3.
OMASTA, Vojtech a RAVIK, Slavomir. Karty, hraci, karetni hry. Praha: levne knihy, 2005.
V teto knize jsou citovany texty Michala Horacka, textare a skladatele, ktery se mimo jine karetni hrou  zabyval a zabyva podle nasledujiciho odkazu dodnes.
http://www.michalhoracek.cz/index-1.html
Pokud jsou o karetni hre capary nekde v knihach zminky a neni to patrno z rejstriku nebo obsahu knihy, nemuzeme text dohledat. Nase sluzba se listovanim v knihach nebo primo  procitanim knih nezabyva.
Kdyby se nam podarilo jeste nejake informace o hre capary najit, ozveme se.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.12.2007 16:09
Anonym píše:
Čtvrtek 15.12.2016 21:23
capáry neboli cvik,čtyřka rabák je karetní hra která se hraje dodnes v každé druhé vesnické hospodě
Petr Novak píše:
Úterý 18.07.2017 17:40
U nas v Doudlebach Nad Orlici (Vyhnanov) se capary hrali furt. Ale mate pravdu, nikdo jiny komu sem o te hre rek nevedel o cem mluvym.
Ilja píše:
Čtvrtek 02.04.2020 14:21
Moc by me zajimaly pravidla cvika/caparu. Snazil jsem se je vyhledat, ale nikde nebyly uplne. Pamatuji se, ze se tam mohlo 'jit na rabaka' a zapomnel jsem, co to znamena a jak se to aplikovalo. Nepomohl by mi tady nekdo? Predem moc dekuju! :)
PSK - admin píše:
Pátek 03.04.2020 15:16
Dobrý den,
pravidla hry cvik jsou popsána například v knize:
OMASTA, Vojtěch a Slavomír RAVIK. Karty, hráči, karetní hry. Praha: Levné knihy KMa, 2005. s. 229. ISBN 80-7309-206-9.
V některých zdrojích jsou capáry - či též čapáry - spojovány se hrou komando. Pravidla této hry můžete nalézt též ve výše uvedeném zdroji. Jedná se o propracovanější hru cviku.
Hláška "jít na rabaka" ovšem není v pravidlech uvedena u žádné výše uvedené hry.
rpetrova píše:
Pátek 22.09.2023 19:33
Dobry den, v nasi rodine se hralo komando (kaufcvik) porad, zde odkaz na pravidla http://testapp.hrejsi.cz/karty/komando.htm
a rabak byl ten, kdo je zde oznacen jako hlavni hrac neboli komandant (ac tyhle nazvy se u nas nepouzivaly), ten rozdal a menil karty a musel mit na konci hry nejmene dva stychy (zdvihy), zadak byl ten, kdo musel pomoci, kdyz se nenasel zadny hrac, ktery by sel pomoci dobrovolne (tzn. nemel v ruce dobre karty). Jen uz si nepamazuju, cim se zadak urcoval, zda to byl protilehly hrac nebo vyherce minule hry? Rodice chodili hrat se strycem a tetou kazdou zimni nedeli (samozrejmě o penize), je to uz temer 50 let, jako mala holka jsem to mela nakoukane a bavilo me to moc. Co bych za to dala, kdybych si s nekym tuto hru mohla zahrat, bohuzel uz neni s kym, dnes uz to nikdo nezna. Skoda.
Martina píše:
Pátek 05.07.2024 12:36
Tak čapary jsou v naší rodině oblíbená hra. Pamatuju si rodinné vášnivé večery u této hry, kdy se samozřejmě dost pilo. Jako děti jsme přihlíželi a později se i přidali. Začátky byly krušné a finančně náročné, protože jako začátečníci jsme šli do všeho. Nyní jsme zasvětili mého manžela a trochu jsme ho vycucali. Je to báječná hra. Na netu jsem našla název Cvik, komando. Při vzpomínkách na tuhle hru se mi vybaví můj skvělý děda bonviván, babička trochu upjatá, ale když se trochu napila, byla schopna pozvat hru za pět korun, což bylo za komoušů dost peněz....v banku mohlo být i tisíc korun. V rodině se pak vysoké prohry odpouštely, ale s cizíma by jeden vykrvácel jako nic. Takže já už jsem této generace, co to u nás hrajeme, ale bůhví kolik dědečků tohle hrálo v historii.
To už se asi nedozvíme.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu