Byly stenografické protokoly slezského zem. sněmu vydány moderním tiskem, popř. v českém jazyce?
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
obracím se na Vás s prosbou o radu; ve své bakalářské práci bych se rád zabýval pol. systémem Rak. monarchie a rád bych
při zohlednil i stenografické zápisy Říšské rady (Pánské sněmovny) a zemských sněmů. Pokud jsem našel správné informace,
protokoly mor. zemského sněmu byly vydány v moderním tisku (a částečně v českém jazyce).
Nepodařilo se mi však dohledat, zda něco podobného vyšlo také v případě zemského sněmu slezského, popř. Pánské a Posl. sněmovny.
Rád bych se proto zeptal, zda protokoly uvedených institucí vyšly v moderním přepisu (tj. ne frakturou), popř. (asi jen v případě slezského sněmu) v překladu? A pokud náhodou ano, kde je možné si je prohlédnout/přečíst?
Za Vaše případné vyjádření předem mnohokrát děkuji.
Pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
níže zasíláme odkazy, které by Vám mohly pomoci.
http://www.psp.cz/eknih/index.htm
Prostřednictvím předposledního odkazu Rakouská Říšská rada 1816-1918 se dostanete k stenoprotokolům Pánské sněmovny a Poslanecké sněmovny. Možná i odkazy na různá zasedání Sněmu království českého Vám budou užitečné.
Řadu odkazů naleznete také na webu rakouské Národní knihovny: http://alex.onb.ac.at/spa.htm
Protokoly zemských sněmů moravských jsme opravdu nalezli, například zde:
•         DVOŘÁK, Rudolf, ed. Jednání sněmů moravských v letech 1835-1848: s dodatkem Akt korunovačních z let 1791, 1792, 1836. V Brně: Nákladem Matice Moravské, 1906. 335 s. volně dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:221c0270-57bb-11e5-9a33-5ef3fc9ae867 .
Když ale v Souborném katalogu ČR http://aleph.nkp.cz/F/ vyhledáváme pod klíčovými slovy „zemský sněm Slezsko“ vyhledá to pouze seznamy poslanců, ovšem ne protokoly.
Vyhledávání na webu historického ústavu AV ČR a v digitální knihovně Kramerius přináší spíše sekundární literaturu. Můžete nicméně zkusit vyhledávat i tam.
http://biblio.hiu.cas.cz
http://kramerius.nkp.cz
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.08.2017 15:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu