Byl popletený velice...
Text dotazu
Dobrý den,
mám z dětství nepatrnou vzpomínku na knížku,kterou mi babička četla a nepodařilo se mi dopátrat, jaká kniha to je. Jsem narozena roku 1984. Bohužel si pamatuji jen krátký úryvek, a to
"byl popletený velice pán z ?Papírové? ulice". Nevím,jestli tam bylo přímo Papírová ulice. Nějaký název ulice. Šlo asi o veršovaný příběh. Utkvěla mi též ilustrace pána, který běží s kufrem na nádraží a asi nevěděl, kam nastoupit nebo přišel ve špatnou dobu... V knize bylo myslím více různých příběhů a myslím, že nebyla kupovaná pro mě. Možná ji babička měla po mé matce (ročník 1961).
Vím, že píšu hodně málo indicií, ale říkám si,že dříve nevycházelo tolik knih a třeba zrovna někdo si vzpomene.
Ráda bych ji četla své dceři.
Předem Vám děkuji, že můj dotaz čtěte.
Odpověď
Dobrý den,
s radostí Vám oznamujeme, že jsme pravděpodobně nalezli knihu, kterou si pamatujete z dětství.
Jedná se o knihu ruského autora Samuila Maršaka - Jak šlo psaní kolem světa, která u nás byla vydána v roce 1972.
Úryvek básně, který jste si správně zapamatovala, jsme zadali do fulltextového vyhledávače digitální knihovny Kramerius 4, a kniha nám tam vyskočila.
Publikace je opravdu doprovázena barevnými ilustracemi onoho „popleteného pána“, který byl ovšem z Liliové, nikoli z Papírové ulice…
Báseň je poměrně dlouhá, níže posíláme alespoň přepis jejího začátku.
O popleteném pánovi
„Pán z Liliové ulice
byl popletený velice.
Ráno si sed na postel,
košili si obléct chtěl;
sotva rukáv navléci chce,
vidí — je to nohavice.
Byl popletený velice
pán z Liliové ulice.“
Přikládáme také odkaz na záznam v Souborném katalogu ČR, kde můžete zjistit, v jakých knihovnách je možno si knihu vypůjčit.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000447626&local_base=SKC
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2016 00:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu