busta císaře Františka Josefa I. v Uherském Hradišti
Text dotazu
Prosím o sdělení, kde bych našel autora busty FJI, autora pomníku a datum postavení pomníku. Zjistil jsem pouze, že busta byla v roce 1923 přetavena v první pražské umělecké slévárně V. Maška na pamětní desku obětem 1.světové války, která je dodnes na Komenského náměstí v Uherském Hradišti
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nedaří najít, kdo zhotovil bustu císaře Františka Josefa I. v Uherském Hradišti. Můžeme se ale jen domnívat, že autor není znám. V různých zdrojích se o bustě mluví, je zmiňována např. i v OBRÁTIL, Karel Jaroslav. Král. Město Uherské Hradiště. Illustrovaný průvodce. Uherské Hradiště: A. Kiesswetter, [1914]., kde se píše: "V městském parku jest bronzové poprsí J.V. císaře a krále Františka Josefa I. Na mramorovém podstavci, jež zřízeno bylo v jubilejním roce 1908 nákladem hradištských velkoprůmyslníků za 6000 K."
Vždycky je jen napsáno, že tam busta je/byla, ale autor není nikde uveden.
Odkaz níže ukazuje fotku pomníku, viz
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=419049471511466&set=a.189689241114158.47515.188630324553383&type=1&theater.
... Na založení městského parku se hlavní měrou podílel právě Okrašlovací spolek a to už v roce 1882. Pod tlakem tohoto spolku se začala správa města zajímat myšlenkou městského parku. Nemalou úlohu sehrál i fakt, že ve městě dříve obklopeném ovocnými sady, zahradami a loukami významně ubylo zeleně. Ještě téhož roku kupuje město pozemek o výměře 1,41 ha zvaný Stonky a podle projektu zemského zahradníka Augustina Siebecka z Brna jsou pod jeho odborným vedením započaty práce na sadových úpravách. V roce 1883 je park předán do užívání veřejnosti. Náklady na výsadbu činily 6.000,- zlatých.
Původní název Park císaře Františka Josefa I. se udržel až do zániku Rakouska - Uherska, to je do roku 1918. Od roku 1924 nese park název Smetanovy sady...
Fotografie busty Františka Josefa I. v Uherském Hradišti, bohužel ani tam není uveden autor, je použita i viz
16.12.2011 22:16
Uherské Hradiště /SERIÁL TÝDENIKU/- "S mimořádnou netrpělivostí byly očekávány komunální volby v roce 1886. Při jejich přípravě se zformovaly tři kandidátky českou vrstvu obyvatelstva reprezentovala Moravská národní strana, měšťanstvo Strana purkmistrovská (měšťanská nebo také radniční) a proněmecky orientovaná Všeněmecká liberální strana..."
http://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/lekarna-u-zlate-koruny-starostou-kralovskeho-mesta.html
Kolegyně ze Slováckého muzea psala, že jste se na ně obrátil také, "jedná se zřejmě o téhož badatele, který už kontaktoval Státní okresní archiv v Uh. Hradišti i Slovácké muzeum. Z obou našich institucí dostal odpověď, že autor busty není znám, k dispozici je pouze jedna pohlednice...".
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu