Burdová
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět neco o jménu Ivana a přijmení Burdová. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Burdová má původ ve staročeštině
1) slově obecného významu : burda = hřmotný, silný, tělnatý člověk nebo také
2) z osobního jména Burian, které pochází z osobního jména sv.Jana = Bur Jana.
Jméno Ivana je ženskou podobou mužského jména Ivan. Jméno vzniklo jako stará slovanská podoba hebrejského jména Jan = "bůh je milostivý".
zdroje:
* D.Moldanová . Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2013 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu