Bumbálka
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět, jak vznikl a co
znamená místní název Bumbálka v lokalotě Železného Brodu na Šumavě. Děkuji
za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokud máte na mysli turistickou chatu Bumbálka, nacházející se ve Špičáku u Železné Rudy (http://www.bumbalka-spicak.cz/ ), nenalezli jsme k této chatě ani k jejímu názvu žádné bližší informace.
Více by Vám možná mohly pomoci spíše regionální instituce, jako např.
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích (http://www.cbvk.cz/ ) nebo Muzeum Šumavy v Sušici (http://muzeum.sumava.net/ ).
Uvádíme několik příkladů publikací, které jsme procházeli:
* FIBICH, Ondřej. Nejúplnější místopisný slovník staré Šumavy: od Adámků po Žumberk. Strakonice: Hrad, 2009. 295 s.: il. ; 22 cm. (Stará Šumava). ISBN 978-80-901372-4-0.
* ZÁRUBA, Vladimír; KOBLASA, Pavel. Šumava: místopisný slovník = Böhmerwald: topographisches Wörterbuch. České Budějovice: Vladimír Záruba: Pavel Koblasa [distributor], 2000. 199 s. : il., mapy ; 16 cm. ISBN 80-238-5546-8.
* Šumava: příroda, historie, život. Praha: Baset, 2003. 800 s.: il., mapy, plány (převážně barev.); 31 cm. ISBN 80-7340-021-9.
* KASKOUN, Otto. Toulky Šumavou. Sušice: Radovan Rebstöck, 2002. 111 s. : il. ; 22 cm. ISBN 80-85301-82-2.
* MALÁ, Marie. Šumava: putování za krajinou a lidmi. Klatovy: Typos, 2010. 175 s.: il. (některé barev.); 22 cm + 1 plán (1 l.). ISBN 978-80-254-7128-9.
* 100 zajímavostí ze staré Šumavy: od Nýrska do Prachatic : [z dobových novin, časopisů, knih a archivních materiálů ...] / Petr Mazný ... [et al.].
V Plzni : Starý most, 2010. 127 s. : il. (některé barev.), portréty, faksim.; 23 cm. ISBN 978-80-87338-07-0.
* Šumava - Železnorudsko: turistický průvodce / [autoři Dana Boudová ... et al.]. Praha: Kartografie, 2003. 105 s.: barev. il., mapy; 20 cm. (Edice regionálních průvodců ; sv. 3.). ISBN 80-7011-736-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 13:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu