-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké jsou typické věci pro Bulharsko.
Dobrý den, většina tradičních výrobků Bulharska pochází z domácích dílen. Bulharsko se pyšní starodávnou tradicí výroby ručně tkaných koberců (kelim). Kromě koberců je Bulharsko známé i svou keramikou s tradičním vzorem zvaným "trojanská kapka", řezbářstvím - vyřezávaným dřevěným nábytkem, soudky, tradičními flétnami a píšťalkami, taktéž barevné bulharské kroje neodmyslitelně patří k bulharské tradici.
Opomenout nelze ani bulharské vinařství. Jako suvenýr z Bulharska si kromě výše zmíněných věcí můžete přivézt i lahvičku s růžovým parfémem, korále, výšivky, malované ikony, vlněné pokrývky a dečky, výrobky z kůže aj.
Mezi tradiční jídla patří kebabče (pikantní šištičky z mletého masa), kjufte (karbenátky), šopský salát, snežanka (salát z okurek, bílého jogurtu, česneku, kopru a vlašských ořechů), studená polévka tarator (z okurek a bílého jogurtu), patatnik (omeleta se sýrem a bramborami), midi cigane (mušle vařené v pikantní sýrovo-hořčičné omáčce, zákusky: baklava (med a pistácie), dále rahat a mlečna banica.
K Bulharsku se váže také impozantní hudební tradice. Známé jsou především bulharské lidové písně. Tradičním lidovým hudebním nástrojem jsou gajdi = dudy.
Známý je i bulharský projev souhlasu a nesouhlasu. Narozdíl od ostatních evropských států Bulhaři souhlasně vrtí hlavou a nesouhlasně kývají.
Více zajímavostí o Bulharsku se můžete dočíst v publikacích:
* WATKINS, Richard. Bulharsko. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2008. ISBN 978-80-7352-816-4.
* BOUSFIELD, Jonathan. Bulharsko. 2. vyd. Brno : Jota, 2007. ISBN 978-80-7217-496-6.
* NEČAS, Petr. To nejlepší z Bulharska, aneb, Tipy pro individuální cestovatele a pro ty, kteří nechtějí jen ležet u moře. 1. vyd. Ostrava : Mirago, 2002. ISBN 80-85922-93-2.
a na internetových stránkách:
* http://bulharsko.proweb.cz/kult20.htm
* http://www.dovolena-bulharsko.cz/zeme_kapitola.php?klic=1224
* http://bulharsko.proweb.cz/turi10.htm.
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
--
30.04.2009 15:06