Bukurešť
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě všechno o Bukurešti. Nevíte, jaký jenak Bukurešti a proč? Má B.
nějakého patrona? A jaké jsou tu přírodní podmínky a podnebí.
Odpověď
Dobry den, znakem Bukuresti je zlata orlice na modrem pozadi, drzici v drapech zezlo a mec, v zobaku latinsky kriz, doplnena o obraz svateho Dimitrije Basarabova - patrona mesta a heslo PATRIA SI DREPTUL MEU ("Vlast a me pravo"). Byl ustanoven za vlady Alexandra Jana Cuzy (1859-1866), prvniho knizete spojeneho Moldavska a Valasska. Po dobu rezimu Nicolae Ceausescu byl tento statni znak zrusen a v r. 1970 nahrazen novym. V r. 1994 byl s malymi zmenami privracen.
Znak Bukuresti najdete na adrese
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Stema_municipiu_bucuresti.png.
Patronem Bukuresti je svaty Dimitrij Basarabov (zvany take Dimitrijem Novym). Vice informaci o nem najdete na strankach http://www1.pmb.ro/pmb/index_en.htm.
Bukurest se rozklada na sedmi kopcich, na obou pobrezich reky Dambovita. Ve meste se nachazi nekolik jezer (nejvetsi: Floreasca, Tei, Colentina). Podnebi je kontinentalni: horka leta (prumerna teplota cca 23 stupnu Celsia, casto ovsem stoupa az k 40 stupnum) a chladne zimy (teplota obvykle klesa pod 0 stupnu Celsia).
Zdroje:
Burford, T. - Richardson, D.: Rumunsko. Turisticky pruvodce. Brno:
Nakladatelstvi JOTA, s. r. o., 2005
http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest
http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Bucharest
http://www1.pmb.ro/pmb/index_en.htm .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.12.2007 17:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu