Budy
Text dotazu
Dobrý den,
co znamená slovo Budy? Například Sázavský klášter se nachází v Černých Budech. Jméno města Sázava je novější. Je na druhém břehu. Vesnice Sázava je u soutoku s Vltavou - nyní součást Davle. Vesnice je doložená už roku 1000. Klášter později. Takže by to měl být spíš Budský klášter. Vyskytuje se tento výraz ve starých spisech? S místopisným názvem Budy se lze setkat i jinde.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jak píšete, místopisní název Budy se v ČR neváže jen k sázavskému katastru, ale co se významu názvu týče, je možné, že ve všech případech jde jednoduše o odvozeninu od slova boudy. Citujeme zde několik příkladů, které jsme nalezli v digitální knihovně Kramerius:
-„Tak jako si dnes staví stavbaři před započetím větších staveb poblíž staveniště provizorní dřevěné budovy s kantýnami a kancelářemi, tak si postavili také kameníci a zedníci, pracující na stavbě hradu, pod hradem provizorní dřevěná obydlí, boudy. Tyto boudy či búdy, jak se tehdy říkalo, postavené na vidlici cest těsně pod hradem při potoku, daly podobně jako na Křivoklátě - jméno budoucímu podhradí, jemuž se říkalo od r. 1424 Búdy.“ Zdroj: DVOŘÁKOVÁ, Vlasta a MENCLOVÁ, Dobroslava. Karlštejn. Praha: SNKLU, 1965. s. 34. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:717b02f0-9974-11e3-ad99-001018b5eb5c
-O Křivoklátě: „Nuzný charakter tohoto sídliště se odrazil i v jeho pojmenování Budy („boudy“).“ Zdroj: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri. s. 248. ISBN 978-80-7277-410-48. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f9ad9b30-dd60-11e3-85ae-001018b5eb5c
„..... k nimž tulí se příbytky venkovské dědiny, tak zvané Černé Budy.“ Zdroj: KRÁSL, František. Sv. Prokop, jeho klášter a památka u lidu. V Praze: Nákladem Dědictví sv. Prokopa, 1895. s. 62. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ad3c3290-fe49-11e6-91c5-001018b5eb5c
Spojení názvu Budy s klášterem se vyskytuje jen v případě části města Sázavy – Černé Budy. Podle volně dostupných zdrojů pochází první písemná zmínka o osadě Černé Budy z roku 1053 a nejstarší zmínky o klášteru sahají ještě do dřívějšího období – do roku 1032. V případě města Sázava se sice uvádí první písemná zmínka o městě z roku 1405, avšak písemné zmínky o řece Sázavě pochází již z 11. století, takže je možné, že označení řeky mělo vliv na pojmenování kláštera tak jako na pojmenování města.
S označením Budský klášter jsme se v nám dostupných zdrojích nesetkali. V digitální knihovně se nachází záznam o Sázavském kláštere v publikaci z roku 1848: KROLMUS, Václav a KROLMUS, Václav. Agenda česká křesťanů katolických u vykonávání obřadů církevních: zvláště při udělování svátostí: křtu, oltářní, pokání, poslední pomazání a sňatku manželského, uvedení šestinedělky do chrámu páně, o průvodech prosebních i pohřebních, atd. atd. Na Praze: Tisk Karla Vetterla vedením Fr. Grolla, 1848. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2f34d410-00da-11e5-93b2-001018b5eb5c.
Starší prameny nemáme u nás na oddělení Referenčního centra k dispozici. Pokud máte zájem o dokumenty staršího data, doporučujeme Vám obrátit se na Oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny, kontakty naleznete zde: https://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/oddeleni-rukopisu-a-starych-tisku/kontakty. Předpokládáme, že o možnostech dohledání informaci v starších pramenech Vám dovedou poskytnout relevantnější odpověď.
Můžeme Vám ještě doporučit publikace věnující se Sázavě a Sázavskému klášteru, připojujeme odkazy na seznamy publikací i s přehledem o jejich dostupnosti v knihovnách:
Knihy_Sázava
Knihy_Sázavský klášter
Použité zdroje:
*Po troskách české slávy: Hrady, zámky a tvrze české, jich založení, dějiny, pověsti a poklady umělecké. Körber. 459 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8364f030-794a-11e6-ad48-005056825209 [Černé Budy s. 405-408 ]
*https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_Budy
*https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1zavsk%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter
*https://www.klaster-sazava.cz/cs/o-klasteru/dejiny-sazavskeho-klastera
*https://www.centralbohemia.cz/dr-cs/28299-hradiste-cerne-budy-na-krkavcich-skalach.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.11.2021 04:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu