Budování dálnice na Kroměřížsku ve 40. letech 20. století
Text dotazu
Existují zprávy o dálnici v okolí Komárna, Libosvár, Dřevohostic a dalších obcí na Kroměřížsku, budované Němci ve 40.letech 20.století (okolo roku 1943)?
Odpověď
Vážený pane,
do roku 1943 vycházel v Berlíně casopis Die Strasse, kde byste nějaké údaje o budování dálnic na území Protektorátu snad najít mohl, časopis má též Moravská zemská knihovna na signatuře: TK-Č-0020.624 :
Nazev               Die Strasse : Amtliches Blatt des Generalinspektors fur deutsche Strassenwesen
Nakl. udaje         Berlin : Volk und Reich, 1934-1943
Ve fondu            ABA001 -- sign. 17 A 1036
Roky: 1942-43
Ve fondu            ABA013
Roky: 1934-43
Ve fondu            ABA107
Roky: 1937-38
Ve fondu            ABD017
Roky: 1936-37,40-42
Ve fondu            ABE311 -- sign. 9603
Roky: 1940,42
Ve fondu            BOA001
Roky: 1935-43
Souc. periodicita   1x za 2 tydny
MDT                 656
MDT                 625.7/.8
System. cislo       000067235
Možná byste něco o tom, co předcházelo budování dálnice před válkou mohl najít i v této brožuře, kterou má ve fondu Národní knihovna v Praze:
Nazev               Navrh silnice Prerov-Holesov-Luhacovice-Stary Hrozenkov-Trencin, ktera je myslena jako usek dalkove transversaly: Praha-Hradec Kralove-Ceska Trebova-Olomouc-Trencin-Banovce (Nitra, Nove Zamky) a jako doplnujici trasa silnice: Praha-Brno-Uh. Brod-St. Hrozenkov
Nakl. udaje         [S.l. : s.n., 1936?]
Popis (rozsah)      [III] s. : [I] planek. ; 8
Ve fondu            ABA001 -- prezencne
CNB                 cnb000798831
System. cislo       000653286
nebo v článku:
Závodník, A.: O silničním plánování a silničním problému jihovýchodní
Moravy. - Lázeňský zpravodaj luhačovský, 10, 1937, č. 2, s. 2-3; č.
3, s. 3; č. 4, s. 3-4.
[časopis máme v MZK na signatuře: Nov.-0106.956].
O budování silnic v letech 1848-1948 pojednává též článek:
Dvořák, Eduard: Silnice Země moravskoslezské ve století
1848-1948. - Silniční obzor, 24, 1948, s. 79-88.
[časopis máme v MZK na signatuře: 00325-0146.340]
- časopis Silniční obzor vycházel od roku 1922 až do roku
1943 a pak znovu od roku 1946, možná by se něco o dálnici
dalo najít i v něm.
Zkuste se obrátit též na Státní okresní archív Zlín-Klečůvka,
763 11 Želechovice nad Dřevnicí (e-mail: soka_zlin@mza.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
20.12.2010 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu