budova v Pařížské ulici, Praha
Text dotazu
Dobrý Den,
na ulici Pařížská 25, Praha. Vím o budově jen to, že je to bývalá budova
casina a archivu svazu studentstva. Zajímala by mě její historie a hlavně
autor popřípadě nějaký koncept architektury zmíněné stavby. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
uvedený dům (domy) na konci Pařížské ulice č. 25 byl v roce 1945 poškozený náletem, a na jeho (jejich) místě pak vznikly na přelomu šedesátých a sedmdestátých let 20. století stavby hotelu Intercontinental a Mezinárodního svazu studenstva ve stylu brutalismu, https://cs.wikipedia.org/wiki/Brutalismus.
Jedná se o díla architekta Stanislava Hubičky (mj. též spoluautor návrhu Nuselského mostu a čtyř stanic metra trasy C).
Na nároží domu je alegorická plastika od J. Babíčka a vedle vstupu pamětní deska Z. Kolářského, připomínající 17. listopad 1939. Práce (návrhy) autora S. Hubičky byste mohl zkusit vyhledat v některé publikaci zabývající se historií české architektury.
zdroj : K.Bečková : Zmizelá Praha, Praha : Schola ludus - Pragensia, 2005
E.Poche : Prahou krok za krokem, Praha-LItomyšl : Paseka 2001
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 12:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu