Broučci od Jana Karafiáta
Text dotazu
Kolik vydání knihy Broučci dosud vyšlo?
Odpověď
Dobrý den,
co se týče vydání v češtině, vzhledem ke "stáří" Broučků (poprvé vydáni anonymně v roce 1876) a ke značné výši počtu vydání, kterých kniha Jana Karafiáta dosáhla, je velmi obtížné určit jejich přesný počet, novější bibliografie bohužel nebyla vydána.
Pokud budeme vycházet ze soupisu Lubomíra Balcara, který vyšel ve sborníku "Nad Karafiátovými Broučky" u příležitosti 50. vydání Broučků v roce 1941, a doplnili bychom ho počtem vydání publikovaných od r. 1941, včetně, do současnosti z databáze České národní bibliografie (https://aleph.nkp.cz/cze/cnb), došli bychom k číslu 119 vydání.
Podle vydání nakladatelství Albatros z roku 1989 se jedná již o 84. celkové vydání. Pokud opět doplníme všechna novější vydání z databáze ČNB, dostaneme počet 122 vydání. Vydání z roku 1999 je podle Albatrosu 86. vydání, avšak mezi lety 1989 a 1999 byli Broučci vydání více než dvakrát. Tento údaj tedy není přesný.
Mohli bychom tedy říci, že kniha zatím dosáhla okolo 120 českých vydání.
Kniha byla dále přeložena do řady cizích jazyků. První překlad byl pořízen v lužické srbštině, dále například ve slovinštině, němčině, slovenštině, rétorománštině, angličtině, francouzštině, italštině, ruštině, bulharštině, polštině, norštině, dánštině. O nejstarších překladech podrobněji pojednává opět výše uvedená publikace Nad Karafiátovými Broučky, s. 135-138. Informace o dalších překladech obsahuje online katalog Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), naskenovaný katalog NK ČR - RetrIS (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001), Souborný katalog ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) nebo také databáze UNESCO Index Translationum (http://www.unesco.org/xtrans/ - databáze byla v době zpracování dotazu nedostupná). Zjišťování všech vydání i v cizích jazycích však již přesahuje možnosti služby Ptejte se knihovny a spadá do služeb rešeršních, které jsou placené.
Použité zdroje
* BALCAR, Lubomír, ed. Nad Karafiátovými Broučky: sborník k 50. jubilejnímu vydání Broučků. V Praze: Synodní rada českobratrské církve evangelické, 1941. S. 135-142. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/377331/pdf. Dostupné také z (po přihlášení účtem oprávněné instituce): https://ndk.cz/[…]/uuid:3cc3a290-1894-11e7-981b-005056825209.
* KARAFIÁT, Jan. Broučci: pro malé i velké děti: pro děti od 5 let. 84. vyd. Praha: Albatros, 1989. 91 s. Dostupné také z (po přihlášení účtem oprávněné instituce): https://ndk.cz/[…]/uuid:b3a78af0-1ca9-11e4-90aa-005056825209
* KAŠPAROVÁ, Veronika. Reflexe Broučků Jana Karafiáta. Pardubice, 2017. Bakalářská práce. Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická. Dostupné také z: https://dk.upce.cz/[…]/KasparovaV_Reflexe-Broucku_AK_2017.pdf
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.04.2021 16:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu