Brodský mlýn
Text dotazu
prosím o historii Brodského mlýna kolem roku 1850
Odpověď
Dobrý den,
zřejmě se jedná o Brodský (též Rabasův) mlýn na Všehrdském potoce, čp. 34. Liblínský mlynář František Brodský koupil od obce Všehrdy u Kralovic stavební místo, sousední pozemky a právo používat vody Všehrdského potoka v r. 1860; mlýn byl dostavěn v roce 1862 (Sklenář 2013, s. 119). Poměrně podrobné informace o mlýnu se nacházejí na s. 119-122 v následující knize:
SKLENÁŘ, Jaroslav. Voda - mlýny a mlynáři na Kralovicku, Plasku a Manětínsku. 5. vyd. Čistá: J. Sklenář, 2013. 240 s.
Signatura Studijní a vědecké knihovny v Plzni: 31A73148
O mlýnu se můžete dočíst také zde na s. 77-78:
KLEMPERA, Josef. Vodní mlýny v Čechách. IV, Plzeňsko, Rokycansko, Kralovicko, Manětínsko, Přešticko, Klatovsko, Domažlicko a Pošumaví. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 201 s. ISBN 80-7277-052-7.
Sig. SVK PK: 31A87185-4
Zmínky o mlýnu se nachází v následující publikaci na s. 129 a 154:
CHMELENSKÝ, Jiří, ed. Vesnické technické památky V: sborník referátů ze semináře. Vysoké Mýto: Regionální museum, 2014. ISBN 978-80-904401-5-9. Dostupné také z: http://muzeum-myto.cz/box-stahovani/file_1415698269.pdf.
Použité zdroje
katalogy a databáze SVK PK a NK, databáze HÚ AV ČR, JIB
regionální informační zdroje
internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
26.09.2017 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu