Brno-"divoký odsun"
Text dotazu
Prosím o informaci, zda existuje seznam lidí z brněnského "divokého odsunu" v květnu 1945 a podle jakého klíče byli Němci vybíráni.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k tématu odsunu a pochodu smrti německých obyvatel z Brna byla vydána řada publikací. Vybrané publikace naleznete níže. Další články a knihy jsou obsažené v referencích těchto publikací a také v referencích hesla "Brněnský pochod smrti" na Wikipedii.
Konkrétní jmenné seznamy jsme nalezli v publikaci Vojtěcha Žampacha z roku 2014, jedná se ale jen o seznamy zemřelých v táboře v Pohořelicích.
Pokud se chcete pokusit o nalezení dalších seznamů, pak bychom si Vám dovolili doporučit kontaktovat Archiv města Brna (https://archiv.brno.cz/), ev. Moravský zemský archiv (https://www.mza.cz/).
Co se týká "klíče", podle jakého byli Němci vybíráni, jednalo se pravděpodobně i zde o poměrně živelnou událost. Např. v článku Brněnský pochod smrti je uvedeno, že v Brně o tom, kdo bude odsunut, rozhodly potravinové lístky.
"Následující den přišlo Pekařovým hlášení, že ještě ten den v 18 hodin mají být připraveni před domem. Nikdo jim však neřekl, kam půjdou a co se s nimi bude dít, a nikdo se neodvážil odporovat. O tom, kdo si musel sbalit věci do rance a odevzdat klíče od bytu domovníkům, rozhodly potravinové lístky. "Byly různé druhy. Jiné pro Němce, jiné pro Čechy, pro matky s dětmi a podobně. Lístky vyzvedávala vždycky domovnice a pak je předávala nájemníkům. Tak se poznalo, kdo je Němec. Ti všichni museli jít."
zdroj:
VERZICHOVÁ, Petra. Brněnský pochod smrti. In: Paměť národa [online]. 29. 5. 2019 [cit. 2020-08-06]. Dostupné z: https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/brnensky-pochod-smrti
Vybrané zdroje:
*BÍZOVÁ, Barbora. Odsun Němců z Brna po 2. světové válce. Hustopeče: Gymnázium T. G. Masaryka, 2011. Středoškolská odborná činnost. Dostupné z: http://www.starovicky.cz/data/10752.pdf
*HABEL, Fritz Peter: Ztráty na životech sudetských Němců při vyhnání v letech 1945-1946. In: Střední Evropa: Revue pro středoevropskou kulturu a politiku, roč. 13, č. 67 (1997), s. 274-282
*HERTL, Hanns, ed. et al. Němci ven! = Die Deutschen raus!: brněnský pochod smrti 1945: dokumentace. Překlad Jana Šlajchrtová. Dotisk [i.e. 2. vyd.]. Praha: Dauphin, 2005. 277 s. ISBN 80-7272-070-8.
*MARKEL, Martin a VOJENSKÁ AKADEMIE ANTONÍNA ZÁPOTOCKÉHO. Vysídlení Němců z jižní Moravy 1945-1949. Brno: Vojenská akademie, 2002. 191 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:44d486f0-dea0-11e4-9c07-5ef3fc9bb22f
*NOVÁČEK, Silvestr. Vystěhování Němců z Brna a odsun z jihomoravského pohraničí: Drang nach Westen. [Říčany u Prahy]: Orego, 1996. 39 s., [8] s. obr. příl. ISBN 80-902107-1-6.
*ŽAMPACH, Vojtěch. Vysídlení německého obyvatelstva z Brna ve dnech 30. a 31. května 1945 a nouzový ubytovací tábor v Pohořelicích 1.6.-7.7.1945. Brno: Šimon Ryšavý, 2014. 109 s. ISBN 978-80-7354-123-1.
-              v této publikaci se objevuje seznam brněnských občanů německé národnosti, kteří zemřeli v Pohořelicích a jsou tam pohřbeni.
*Brněnský pochod smrti na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brn%C4%9Bnsk%C3%BD_pochod_smrti - obsahuje velice podrobné reference (odkazy na literaturu)
* http://www.portafontium.eu/cbguide/na/850
-              seznamy Němců odsunutých z jednotlivých sběrných středisek do americké zóny Německa - středisko Maloměřice-Brno (tehdejší o. Brno-venkov).
* http://www.bruenn.eu/bruna/cz/pdf/Cesi-an-Nemci.pdf
* https://www.dejepis.com/divoke-odsuny-nemcu/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.08.2020 22:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu